Yleisöltä

Aalto-keskus kunniaan

Jo on noussut äläkkä Sedun kampusrakentamisesta eikä syyttä.

Meillä on kymmenen ukon aamu-uintiporukka keskiviikkoaamuisin. Uinnin jälkeen menemme aamukaffeelle. Siellä poristaan. Pari kuukautta sitten eräs joukosta nosti esille IlPo:ssa olleen jutun, joka käsitteli hallinto-oikeudessa makaavaa valitusta asemakaavan poikkeamispäätöksestä.

Olimme tiukasti eri mieltä. Kävimme viime lauantaina katsomassa palloiluiloittelua. Päivän lehtiuutisen innoittamana päätimme paluumatkalla, että teemme tällä viikolla katselmuksen paikan päällä, jotta me maalaisetkin ymmärtäisimme enemmän.

Mistä on kysymys? Virkamies on tehnyt päätöksen, että rakentamisen toteuttamiseksi kaavasta voidaan poiketa. Tältä se näyttää.

Eipä olisi suuri ihme, vaikka virkamies on saanut poliitikoilta kuiskausohjausta, että siitä vaan. Näin vältyttäisiin kaavamuutoksen aikaansaamalta julkiselta keskustelulta. Sitä saa, mitä tilaa. Nyt alkaa keskustelu ja sitä tulee riittämään.

Rakennuksen sijainti aivan Aalto-keskuksen vieressä on herkkä paikka. Sopiiko siihen laatikkomainen massiivinen kompleksi? Ei sovi.

Kannattaa siirtyä pari sataa metriä teatterin taakse ja tutkailla kirjastoa, joka ei ole Aallon suunnittelema. Se nivoo herkällä tavalla Aalto-keskuksen ja kaupunkirakenteen yhteen. Samaa muotokieltä tulisi käyttää kampuksenkin suhteen.

Kuten sanottu, kaavaprosessi tulee löyhentämään kielenkantoja. Jo nyt joku kysyi, sopiiko kampus liikenteellisesti kaupungin puuron silmään. 2 000 henkilön yhteisö synnyttää sellaisen liikennesumpun, että sijainti voi jopa kaataa koko projektin.

Ymmärrän täysin tuohtuneet mielipiteet opiskelijoiden kannalta. Toisaalta annan tunnustusta Sedun työsuojeluvaltuutettu Jussi Kuoppalalle, joka toteaa väistötilojen toimivan aivan jees. Se antaa aikaa tehdä hyvä kampusratkaisu kaikkien hyväksymänä.

Kuortaneen seniorit tekivät syksyllä matkan Jyväskylään kohokohtana tutustuminen Matti Nykänen -monumenttiin. Kunhan ympäristö saadaan kuntoon, aivan hyvä.

Kiertoajelun oppaanamme oli kaupunkiopas, joka paljastui olevansa Aalto-tuntija. Kerroin hänelle Sedun kampuksenprojektista. Hän pöyristyi: ”Jos saamme Aalto-projektimme Unescon maailmanperinnöksi, Seinäjoen Aaltokeskus putoaa siitä pois”. Kompetenssini ei oikeuta ottamaan kantaa hänen mielipiteeseensä. Hän piti Seinäjoen kirjastototeutusta hyvin onnistuneena ratkaisuna.

Pertti Peltokangas

Kuortane

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje