Yleisöltä

Aivan muuta kuin ”rähmällään oloa”

Jaa artikkeli

Kari Maunulan kirjoitusta (6.1.) Suomen asemasta ja Natosta on syytä kommentoida. Luin uudelleen tuon 3.1. julkaistun pääkirjoituksen. Ensinnäkin, päätoimittaja Mantilan asiallinen ja rohkea ulostulo nyt ja myös aiemmin Suomessa yleensä niin vaietussa asiassa kuin Nato-jäsenyydessä on mielestäni arvostettava kannanotto ja osoittaa hyvää tilannetajua sekä kansainvälisen politiikan lukutaitoa.

On outoa Maunulalta väittää tosiasioiden toteamista syytöksiksi. Se on aivan muuta kuin ”rähmällään oloa”, kuten Maunula kirjoittaa. Näyttääkin siltä että Maunulaa tuntuu eniten sieppaavan pääkirjoituksen kepu-ulottuvuus. Faktaa tosin sekin…

Venäjä on ollut jo pitkään täysin arvaamaton suurvalta. Tätä osoittavat sen toimet mm. Ukrainassa ja Krimillä, matkustajakoneen alas ampuminen jne. Maunulankin olisi hyvä ymmärtää, että toisin kuin EU:ssa, jossa pienempikin päätöksenteko kestää minimissään viikkoja, Putin tekee päätöksiä, jotka eivät vaadi äänestyksiä. Ja Putinin päätökset toteutetaan heti (vrt. Krim). Siinä EU:n toimielimet eivät ehdi edes sormea heristää. Vai vaikuttavatko Venäjän toimet Maunulan mielestä ns. rakentavalta yhteistyöltä, jota hän peräänkuuluttaa?

Muuten Maunula latelee jo niin monta kertaa kuultua poliittista sanahelinää: sotilaallinen liittoutumattomuus (se lienee jo mennyttä, onneksi), vakaa ulko- ja turvallisuuspolitiikka, vuoropuhelu, jne. Se on valitettavaa suomalaista sinisilmäisyyttä Venäjän suhteen.

Olisi todella rehellistä jo tunnustaa, että kansainvälinen tilanne on sellainen, että Suomen on aika oikeasti valita puolensa ja aloittaa pikimmiten prosessi Natoon liittymiseksi. Ja siinä ei kansanäänestystä tarvita vaan rohkeita päättäjiä. Siteeraan vielä Mantilaa: ”Puoliksi raskaana ei voi olla.”

Maunulan mm. mainitsemat Niinistön suorat kontaktit Putiniin eivät merkitse yhtään mitään, jos Putin päättää esimerkiksi sotatoimista Ukrainaa vastaan. Ja Suomeen kohdistuvan mahdollisen sotilaallisen intervention riskistä puheen ollen, kannattaa vilkaista karttaa.

Jos kriisi laajenee Euroopassa, on Suomi ilman Nato-jäsenyyttä aivan varmasti Venäjän kiikarissa, sillä sellaisessa tilanteessa Venäjä pyrkii kaikin keinoin saamaan Itämeren hallinnan itselleen.

Olen vain yhdessä asiassa Kari Maunulan kanssa samaa mieltä. Suomen puolustuskykyä on vahvistettava ja pidettävä yllä.

Henrik Gräsbeck

Vaasa

    Jaa artikkeli