Yleisöltä

”Ajan oikotietä korkeakouluun!”

Seamk:n väyläopinnot tarjoavat maakuntamme toisen asteen opiskelijoille tuplajättipottia: suorittaa tietyin ehdoin jo lukiossa 15 opintopisteen edestä ammattiin tähtääviä väyläopintoja, jotka hyväksytään myös osaksi lukio-opintoja. Lottovoitto tämä mahdollisuus on siksikin, että opinnot ovat ilmaisia ja myös käteviä tehdä lukio-opintojen ohessa. Ne ovat nimittäin etäopintoja, joihin nykylukiolaiset ovat jo tottuneita korona-ajan etäilyn vuoksi.

Olen opettajana huomannut, että hankkeessa mukana olevien opiskelijoiden sinnikkyys, opiskelutaidot ja tavoitteellisuus kehittyvät. Heillä on jo kiikarissa näkyvissä ehkä tuleva ammatti – tai vähintäänkin ala.

Paitsi kiinnostavia sisältöjä, he myös oppivat mm. tärkeitä digitaitoja, ajanhallintaa, kirjoittamista ja itseohjautuvuutta. He myös saavat kokemusta siitä, millaista opiskelu on korkea-asteella.

Kukapa meistä nuorten vanhemmista ei toivoisi, että nuori asettuisi samalle seutukunnalle. Itsenäistyvän nuoren elämään on helpompi osallistua kaikin tavoin, jos hän on lähellä.

Koko Etelä-Pohjanmaa hyötyy siitä, että joustava siirtyminen lukiosta korkea-asteelle on lukioväylähankkeen myötä mahdollista. Tutkitustihan tiedämme, että nuori aikuinen useimmiten jää sille seudulle, jossa hän on opiskellut jatko-opinnot. Se tietysti lisää koko seutukunnan hyvinvointia ja elinvoimaa, että korkeakoulutettu väestö ei karkaa maakunnista etelään.

Hyvä lukiolaisen ja 9.-luokkalaisenkin isä ja äiti, läheinen, mummu tai paappa, opettaja tai valmentaja – kannusta nuorta ottamaan selvää oman lukionsa opolta, millaisia mahdollisuuksia Lukiosta väylä korkeakouluun tarjoaa. Ehkä sinunkin nuoresi voisi ajatella kuten eräs opiskelijani: ”Väyläopintoni ovat alussa ja voin sanoa, että olen tehnyt oikean valinnan. Ensin epäröin, mutta tulin, näin ja toivottavasti voitankin – itseni ja itselleni opiskelupaikan.”

Opettajana voin sanoa, että sananlasku ”viisas pääsee vähemmällä” pätee tähänkin asiaan. Väyläopinnot eivät ole sivupolkuja – vaan todellinen moottoritie korkeakouluun. Keväällä 2023 alkaviin opintoihin on haku 16.11.–4.12.2022. Nyt lukion opon pakeille!

Sari Toivakka

Kauhavan lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, kahden nuoren aikuisen äiti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje