Yleisöltä

Alajärven toimintakeskuksen vakava sisäilmaongelma

Jaa artikkeli

Maaliskuussa 2021 otettiin Alajärven toimintakeskuksen ruokasalista ja käsityötilasta sisäilmanäytteet, jotka analysoitiin Työterveyslaitoksen toimesta. Ilmanäytteiden analyysivastauksessa, molempien huoneiden ilmanäytteissä, todettiin kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja. Lisäksi huoneiden sisäilmasta löytyi Penicillium- ja Streptomyces-kosteusvauriomikrobeja, jotka tuottavat myrkyllisiä aineita.

Kesäkuussa 2021 suoritettiin toimintakeskuksen rakenteiden kuntotutkimus. Väliseinien kohdalla on tutkimusselosteessa seuraava maininta: ”Näytteessä esiintyi runsaasti kosteusvaurioon viittaavaa lajia Aspercillus versicolores sekä niukasti kosteusvaurioon viittaavia lajeja Chaetomium sekä Aspercillus; Eurotium. Näytetuloksena on selvä mikrobikasvu materiaalissa. Em. mikrobilajit ovat toksiineja tuottavia lajeja.”

Tutkimusselosteessa todetaan lisäksi: ”Vesilukoissa oli vettä, joten viemärin haju ei selittynyt käyttämättömällä viemärillä. Sisätilojen katoissa on vanhoja putkivuodoista johtuneita vuotojälkiä. Vesikattoa tai yläpohjatilaa ei tämän tutkimuksen yhteydessä tarkasteltu.”

Yhteenvedossa todetaan: ”Rakennuksen tutkimuksessa todettiin kosteusvauroita lattiarakenteissa, kahdessa väliseinässä sekä ulkoseinärakenteessa. Kosteusvaurioiden laajuuden ja syiden selvittämiseksi tulee suorittaa lisätutkimuksina rakenneavauksia, ottaa materiaalinäytteitä sekä tehdä betonin kosteusmittauksia. Vauriot ovat osittain rakenteiden sisäpinnoilla ja ilmayhteydessä sisäilmaan, minkä vuoksi niistä aiheutuu tilojen käyttäjille terveyshaittaa.”

Syyskuussa 2021 suoritettiin rakenteiden lisätutkimukset. Tällöinkään ei yläpohjatilaa/vesikattoa tarkastettu.

Lisätutkimusten yhteenveto-osassa todetaan: ”Sisäilman laatua heikentäviä tekijöitä rakennuksessa ovat päätyseinän mikrobivaurio sekä ulkoseinärakenteiden epätiiveys. Sokkelissa olevat reiät, maanpintojen virheelliset kaadot ja sadevesien aiheuttama kosteusrasitus ovat kosteusvauriot aiheuttaneita osatekijöitä. Keittiössä, siivouskomerossa ja pienessä pukuhuoneessa on tilojen käytön aiheuttamat kosteusvauriot. Keittiön kosteusvaurio ulottuu myös takana olevan tilan puolelle.”

Marraskuussa 2021 on yksityisen lääkäriaseman, yleislääketieteen ja työterveyshuollon, lääkäri tehnyt toimintakeskuksen terveyshaittaa aiheuttavan olosuhteen arvioinnin. Hän toteaa lausunnossaan tutustuneensa toimintakeskuksesta aikaisemmin toteutettuihin rakenteiden kuntotutkimuksiin ja selvittelyihin. Lisäksi hän kertoo tehneensä katselmuksen toimintakeskukseen.

Lääkäri toteaa: ”Todetaan rakennuksessa olevan vähäisiä, helposti rajattavia ja korjattavia rakennevaurioita, joista ei aiheudu merkittävää mikrobirasitusta toimintakeskuksen huoneilmaan. Kuntokartoituksessa havaittujen ongelmien osalta korjaustoimenpiteet ovat jo käynnissä ja näiden osalta myös hyvä aikataulutus on olemassa. Toimintakeskuksessa työskentely tai asiointi ei aiheuta henkilökunnalle tai toimintakeskuksen asiakkaille arvioni mukaan merkittävää terveyshaittaa, ei myöskään toteutettavien korjaustöiden aikana.”

Valvovat viranomaiset tukeutuivat lääkärin ”vesityslausuntoon” ja jättivät henkilökunnan ja kehitysvammaiset oman onnensa nojaan hengittämään myrkyllistä sisäilmaa.

Tiloihin on hankittu, lähinnä silmänlumeeksi, sisäilmanpuhdistimia, joiden melutaso on todettu huomattavan korkeaksi.

Yläpohjan eristeiden kuntoa ei ole tutkittu, vaikka sisäkatossa on todettu vuotojälkiä. On siten todennäköistä, että yläpohjan kastuneista eristeistä kulkeutuu sisäilmaan terveydelle haitallisia mikrobeja.

Valvira siirsi 8.6.2022 asiassa tehdyn kantelun Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelle.

Markku Södervik

Alajärvi

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje