Yleisöltä

Aluevaalit kannattaa ottaa todesta

Jaa artikkeli

Tämän vuosituhannen alusta alkaen on neljän eri Suomen hallituksen suunnittelulla valmisteltu sosiaali-, terveydenhuollon ja pelastustoimen kokonaisuudistusta. Yleisesti on tiedostettu kyseessä olevan vain sote-palvelujen uudistus. Mutta kokonaisuuteen sisältyy yhtä tärkeänä myös pelastustoimi.

Uudistus saavuttaa ensimmäisen lakkipisteensä 23.1.2022. Silloin on varsinainen äänestypäivä, jolloin valitaan kaikille Suomen 21:lle hyvinvointialueelle aluevaltuustot.

Helsinkiläiset eivät pääsee äänestämään. Näin siksi, kun Helsinki ei muodosta hyvinvointialuetta eikä kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen. Pääkaupungissa sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta vastaa jatkossakin kaupunki.

Esimerkiksi EP:n kunnassa kirjoilla oleva, 18 vuotta täyttänyt asukas saa äänestää Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta ehdokkaana olevaa henkilöä.

Aluevaaleissa on kyse meille jokaisen elämässämme tarvitsemista palveluista. Kokonaan uusi hallintokokonaisuus. Vaaleissa valitut valtuutetut päättävät hyvinvointialueillaan lähipalvelujen järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen.

Näitä aluevaltuuston päättämiä toimintoja ovat: perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaalihuolto, lasten, nuorten ja perheiden palvelut, ikääntyneiden palvelut, työikäisten palvelut, mielenterveyden- ja päihdepalvelut, vammaispalvelut, oppilas- ja opiskelijahuolto, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, pelastustoimi.

Kuten aluevaltuustojen päättämistä tehtävistä käy ilmi, niin vaaleissa voi vaikuttaa kaikille, jokapäiväisessä elämässämme tarvitsemiimme tärkeisiin asioihin ja palveluihin. Ennen kaikkea niiden saatavuuteen ja toimivuuteen, tasapuolisesti koko hyvinvointialueellamme.

Siksi saakin ihmetellä, että äänestämisen aktiivisuudesta tehdyt gallupit lupaava äänestysprosentiksi jopa alle 40.

On vahinko, jos suomalaiset eivät arvosta aluevaaleja. Onhan kyseessä meille jokaiselle arkisessa elämässämme tarvitsemat tärkeimmät palvelut.

Aluevaltuustojen toimikausi on neljä vuotta ja toimikausi alkaa 1.3.2022.

Pentti Hautala (ps.)

aluevaaliehdokas

Töysä

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje