Yleisöltä

Antakaa maaseudun elää rauhassa

Eräässä sarjakuvassa ilves ja näätä kulkevat sateisessa metsässä, ilves sanoo närkästyneenä: ”Metsässä on kuulemma tosi terapeuttista käyskennellä”, johon näätä vastaa.” Kukahan tuonkin on keksinyt?” Ilves siihen jatkaa ”No, joku sellainen jonka ei tarvitse metsässä vakituiseen asua”.

Sarjakuva kuvaa hyvin nykyistä maaseutuamme ja meitä asukkaita. Kehäkolmosen sisäpuolella asuu joukko ihmisiä, jotka eivät mistään hinnasta olisi valmiita muuttamaan vakituisesti maaseudulle asumaan, mutta ovat kuitenkin kärkkäästi puuttumassa maaseudun elämään ja laatimaan ohjeita ja sääntöjä, joiden mukaan maaseudun asukkaiden tulisi elää. He eivät välitä siitä, kuinka käy meidän toimeentulomme.

Maataloudelle ei anneta minkäänlaista arvoa, se kun on vain rasite yhteiskunnallemme. Ei ymmärretä sitä, että maatalous on yhteiskunnan selkäranka, eikä ilman sitä mikään muukaan ala toimisi. Joka päivä on syötävä, eikä ulkoa tuotu ruoka kasva puissa.

Tämän päivän maataloustuotanto on luvanvaraista. EU:n ja kansalliset säännöt vievät viljelijöitä mahdollisuuden itsenäiseen työskentelyyn, eikä palkka tule enää tehdystä työstä vaan erilaisista EU-tuista.

Työtä valvovat ely-keskukset, jotka lähettävät tiloille nuoria henkilöitä, joilla ei ole välttämättä tietoa eikä kokemusta maataloudesta. He tulkitsevat asioita säädösten mukaan, eivätkä siten, miten ne olisivat viljelijöille järkeviä.

Ellei sääntöjä noudateta säädetyssä järjestyksessä, voidaan tuen maksaminen keskeyttää, ja pahimmassa tapauksessa vaatia jo maksetut tuet takaisin. Se onkin kova isku etenkin pienemmille tiloille.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Annetaan viljelijöille mahdollisuus tuottaa niin lihaa kuin kasviksiakin sekä hakata ja hoitaa metsiään rauhassa.

Luonnon monimuotoisuus ei katoa siihen, eikä ilmatila heikkene, vaikka miten niitä tutkittaisiin. Maa pysyy ja metsät kasvavat.

Ja te siellä kehäkolmosen sisäpuolella, keskittykää omien asioidenne hoitoon. Emme me täällä maaseudulla haluta puuttua teidän tekemisiinne.

Simo Ketelimäki

Alavus

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje