Yleisöltä

Asiaa kaukolämmöstä ja sen hinnoittelusta

Jaa artikkeli

Kun rakennushankkeita aloitetaan, LVI-suunnittelija laatii rakennuksen LVI-suunnitelmat ja määrittää kyseisen rakennuksen tehontarpeen. Rakennukselle lasketaan lämmityksen, ilmastoinnin ja lämpimän käyttöveden tarvitsemat lämmitystehontarpeet.

Mikäli kyseinen rakennus liitetään kaukolämmitysverkkoon, valitaan em. tehontarpeiden perusteella kiinteistölle sopiva kaukolämmön alajakokeskus (lämmönsiirtimet oheislaitteineen).

Lämpöyhtiö laskee tehontarpeiden perusteella kiinteistölle tulevan kaukolämmön sopimusvesivirran (aiemmin käytettiin nimitystä tilausvesivirta).

Sen perusteella määräytyy kiinteistön lämpösopimus ja liittymismaksu. Kyseistä sopimusvesivirtaa käytetään myös perusmaksun määrittelyssä.

Kaukolämpöverkon asiakas eli kuluttaja maksaa käyttämästään lämpöenergiasta kulutus- ja perusmaksua.

Nykyään kiinteistökohtaiset kaukolämmön mittauskeskuksessa olevat lämpömäärälaskurit etäluetaan eikä kuluttaja itse enää merkitse lukemia lämmönkäyttöilmoitukseen.

Viime aikoina on herännyt kriittistä keskustelua kaukolämmön kohonneista kuluttajamaksuista. Esimerkiksi Helsingin Energia (Helen) on korottanut kuluttajamaksuja lähes 30 % ja esittänyt lisämaksuja ns. laskutusvesivirran korottamistarpeista perustuen käytön aikana tapahtuneisiin muutoksiin.

Em. toimenpiteillä lämpöyhtiö sahaa omaa oksaansa ja menettää isoja kaukolämpöasiakkaitaan. Kaukolämpöyrityksen käyttämien laskutusperusteiden tulisi olla avoimia ja läpinäkyviä, mutta näin ei näyttäisi olevan.

Käytännössä tilanne on se, että jos kiinteistöllä on tehty energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä kuten patteriverkostojen perussäädöt, ilmastoinnin lämmön talteenoton hyödyntäminen ja erilaiset rakenteiden tiiveyteen liittyvät toimenpiteet, kiinteistön energiankulutus laskee ja kaukolämmön sopimusvesivirran tarve pienenee.

Mikäli Helsingin Energian käyttämä hinnoittelu yleistyy, suosittelen kaukolämpöverkon asiakkaita pitämään itse kirjaa kuluttamastaan energiasta. Tällöin voidaan laskennallisesti osoittaa todelliset sopimusvesivirtojen tarpeet.

Aikoinaan laskin erään ison teollisuuskiinteistön todellisen sopimusvesivirran ja sen perusteella pelkästään perusmaksuissa tapahtui huomattava vuotuinen säästö.

Sopimusvesivirran tarkastelulla on merkitystä suurissa teollisuus-, liike-, asuin- ja julkisissa rakennuksissa. Omakotitaloille on määritelty yleensä yhteinen sopimusvesivirta, joten em. sopimusvesivirran tarkastelu ei koske omakotitaloja.

Kaukolämpöverkon asiakkaan kannattaa seurata kaukolämpöveden lämpötiloja, sillä mitä suurempi on kiinteistöön tulevan ja sieltä lähtevän kaukolämpöveden lämpötilaero, sitä suurempi on kuluttajan saama hyöty kaukolämpöveden sisältämästä lämpöenergiasta.

Mikäli lämpötilaero on erittäin pieni, kannattaa kaukolämpölaitteet tarkistuttaa alan urakoitsijalla.

Esa Hytti

Lapua

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje