Yleisöltä

Asuntoja tarpeen mukaan

Jaa artikkeli

Maamme luonnollinen väestönlisäys eli syntyneitten enemmyys kääntyi miinukselle jo vuonna 2016. Viime vuonna miinusta oli jo 8065 vuodessa. Siitä huolimatta, että jo joka seitsemäs lapsi oli jo ulkomaalaistaustaisen naisen synnyttämä.

Nettomaahanmuutto esti maan asukasluvun laskun.

Tässä tilanteessa kunnalla menee jo hyvin, jos väkimäärä ei laske. Viime vuonna yli kahdellasadalla kunnalla laski. Vaasan luonnollinen väestönlisäys oli 35 plussalla, eli syntyi niin monta lasta enemmän kuin asukkaita kuoli. Tämä oli paljolti ulkomaalaistaustaisten äitien ansiota. Uusien vaasalaisten synnyttäminen ja kasvattaminen on ansiokasta työtä vanhempien synnyinmaasta riippumatta.

Kuntien välinen nettomuutto oli viime vuonna Vaasan osalta miinuksella 459 asukasta, mutta maahanmuutto plussalla 487.

Tuntuu siltä, että Vaasan väestökehitys ja asuntorakentamisen vauhti eivät vastaa toisiaan.

Nyt näyttääkin rakennusyhtiöillä olevan paljon myymättömiä uusia asuntoja ja Pikipruukilla on runsaasti vapaita vuokra-asuntoja.

Moni mielipidekirjoittaja on ensin kehunut Vaasan rantoja kauniiksi, avoimiksi ja viihtyisiksi, mutta seuraavaksi on vaatinut, että rannat pitää täyttää taloilla ja niiden parkkipaikoilla. Rannat pitäisi siis yksityistää.

Sitä paitsi keskustan ranta-alueet kuuluvat RKY-inventoituun Vaasan rantapuistovyöhykkeeseen. RKY tarkoittaa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.

Mutta onhan Vaasalla muualla paljon rakentamattomia, luonnonläheisiä, rauhallisia ja halvempia rantoja rakentaa.

Jotkut ovat kaivanneet Vaasaan edes yhtä tornitaloa kaupungin maamerkiksi, jossa voisivat sitten asua korkealla. Sellainen tulee Wasa Stationista. Siitä tulee uusi urbaani kohtaamispaikka ja elämyskeskus Vaasaan. Se on jo varmaan vetovoimatekijä asettua asumaan lähistölle rakennettuihin ja rakenteilla oleviin kerrostaloihin.

Siilojen paikalle toivoisin rakennettavat korkean senioritornitalon, jossa asuntojen lisäksi tavallisimmat julkiset ja yksityiset palvelut olisivat hissimatkan päässä. Terveyskävelyn voisi tehdä rantaa pitkin hengittäen puhdasta meri-ilmaa rauhallisessa ympäristössä.

Ravilaakso taas on ihanteellinen paikka penkkiurheilijoitten asua.

Freyr Battery tietysti tarvitsee työntekijöitä akkukennotehtaalleen GigaVaasa-alueelle Laajametsään. Työvoiman tarpeesta en löytänyt lukua. Luulen, että prosessituotanto on pitkälle automatisoitua. Toivon mukaan kuitenkin mahdollisimman moni työtön vaasalainen saa sieltä työtä. Heillä on asunto jo valmiina. Siellä tulee käymään töissä varmaan ihmisiä koko Vaasan työssäkäyntialueelta kuten Wärtsilässä ja ABB:lläkin.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje