Yleisöltä

”Ei oo kohden koskaan”!

Vanhan kansan sanonnassa (viisaudessa) todetaan: ”Ei oo kohden koskaan.” Tällaisella toteamuksella tarkoitetaan muun muassa erilaisia toimenpiteitä, työtapoja, säätä, tapahtumia ja ruuan valmistustakin. Esimerkiksi suolaa ja mausteitta ei ole sopivasti. Yleensä sellaista asioita, jonka lopputulokseen eivät ole jotkut tyytyväisiä.

Hiekkateiden sekä muidenkin kulkuväylin kunnossapito- ja huoltotoimet on nykyaikana yksi eniten esillä oleva tällainen toimenpide. Liikenneväylistä esitettyjä arvosteluja ja mielipiteitä kuunnellessa voikin useimmiten todeta, ”ei oo kohden koskaan”.

Ensinnäkin siitä ollaan monta mieltä, pitääkö hiekkateiden sorastus suorittaa talven jälkeen heti keväällä tai syksyllä? Moni on ehdottomasti sitä mieltä, että heti keväällä, kun routa on sulattanut ja pehmentänyt hieman tien pintaa. Näin murske uppoaa ja sitoutuu katteena mukavasti tiehen.

Yleisesti teiden ylläpidossa suositaan kuitenkin syyssorastusta. Maalaisjärkiset toteavat syksyllä suoritettavan kalliomurskeen laiton huonoksi hommaksi. Ja käytäntö on monella tiellä osoittanutkin sen, että kesän kovettamien hiekkateiden pintaan ei murske uppoa. Kiviaines liikkuu yleisesti ojien täytteeksi, auton pyörien vaikutuksesta. Lopullisen siirron ojiin suorittavat heti ensilumien tullessa lumiaurojen terät. Seurauksena tästä on lisää rahallisia kuluja ja työtä, kun täyttyneet ojat pitää kaivaa auki muutaman vuoden välein.

Myös autoista rikkoontuu tuulilaseja ja peltipinnat pirskuvat. Auton hallittavuus heikkenee. Jos ja kun tielle on levitetty 10–15 sentin paksuinen, suurirakeinen murskepatja, niin ainakin henkilöauto seilaa kuin vene sivutuulen aallokossa.

Monella tiellä ajettaessa näyttää ja tuntuukin siltä, että kiviaineesta puuttuu sitova 0 mm:n kivituhka kokonaan.

Murskeen raekoko on myös ratkaiseva. Suurimmillaan se saattaa olla läpimitaltaan jopa 32 mm ja jopa suurempaakin. Parasta on asiantuntijoiden ja käytännön kokemusten perusteella 0–12 mm.

Pentti Hautala

Töysä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje