Yleisöltä

Ekaluokkalainen Armi antoi kasvot talvisodan pommitusten uhreille

Jaa artikkeli

Hesari uutisoi 15.4.2022 YK:n vahvistaneen Ukrainan sotamelskeissä 157 lapsen kuolleen ja 250 haavoittuneen 12.4. mennessä. Lisäksi lehti päätteli lukujen olevan raskaiden siviilikohteiden pommitusten vuoksi todellisuudessa suurempia

Venäjän hyökkäystä Ukrainaan on verrattu talvisotaamme. Suomen Kuvalehti julkaisi tammikuussa 1941 talvisodasta matrikkelin Vapautemme hinta, Talvisodan 1939–40 sankarivainajien muistojulkaisu. Kirjassa on lääneittäin ja kunnittain esitelty sodan sankarivainajat, heidän ikänsä ja kaatumispaikkansa. Lehti oli hankkinut tiedot kirkkoherranvirastojen välityksellä ja paikallinen suojeluskunta oli kutsuntaviranomaisena ne tarkistanut.

Teoksen arvoa ja luettavuutta lisää sen loppuun sijoitettu kaikkien sankarivainajien aakkosellinen nimihakemisto. Sodan ilmapommitusuhrit saivat kirjassa oman lukunsa. Niissä menehtyi 762 henkilöä joista 18-vuotiaita tai sitä nuorempia oli 137 alkaen kuuden kuukauden ikäisestä vauvasta. Matrikkelin mukaan pommituksissa kuoli kahdeksan Vaasan ja kaksi Seinäjoen asukasta. Varttuneet kansalaiset muistavat vielä hyvin Seinäjoen vanhan asemarakennuksen läheisyydessä olleen sirpalesuojan.

Helsinkiläinen ekaluokkalainen Armi Metsäpelto antoi pommituksissa menehtyneille kasvot kun hän kuoli koulumatkalla talvisodan ensimmäisenä päivänä 30.11.1939 ja mahdollisesti myös ensimmäisenä ilmapommituksen siviiliuhrina. Armin kuvasta on tullut kirjallisuudessa vuosien mittaan lähes kaikkien suomalaisten ikäihmisten tuntema ja rakastama ikoni.

Veikko Leväniemi

Vimpeli

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje