Yleisöltä

Eläkkeitä ei saa uudistaa pienyrittäjien selkänahasta

Jaa artikkeli

Suomen eläkejärjestelmä kaipaa kipeästi uudistusta. Eläkkeensaajia on yhä enemmän ja enemmän, samaan aikaan maksajia on vähemmän. Tämä on vaikea rasti ratkaistavaksi, mutta yksi asia on varmaa: tarvittavaa rahaa ei voi repiä pienyrittäjien selkänahasta.

Kaksi kolmesta yrittäjästä on yksinyrittäjä, ja heistä lähes puolet tienaa alle 2000 euroa kuukaudessa. Pandemia ja inflaatio ovat iskeneet kipeästi moneen heistä. Hallituksen päätettäväksi syksyllä tuleva yrittäjien eläkeuudistus uhkaa kuitenkin nostaa tuntuvasti pienyrittäjien ja osa-aikaisten yrittäjien eläkemaksuja.

Monien yrittäjien turva on lähes olematon, koska usko eläkejärjestelmään on yrittäjien keskuudessa huono ja eläkemaksuja maksetaan yleisesti minimisummia. Tällainen alivakuuttaminen ja ikäluokkien pienentyminen ovat yhdessä johtaneet siihen, että valtion maksama osuus yrittäjien eläkkeistä on yli kymmenkertaistunut alle kymmenessä vuodessa. Se ei ole millään tavalla kestävää.

YEL-uudistuksessa keskeistä onkin se, että yrittäjän maksaman YEL-vakuutuksen suuruus määräytyisi jatkossa alan työntekijän mediaanipalkan mukaan. Uudistuksen taustalla on kaunis ajatus, mutta toteutus ontuu. Mediaanipalkan mukaan määräytyvä eläkevakuutus ei ota huomioon alueellisia eroja eikä yrittämisen eri muotoja. Hallituksen esitystä pitäisikin korjata siten, että se huomioisi paremmin pienyrittäjät ja osa-aikaiset yrittäjät eri puolilla Suomea.

YEL-uudistus on tarpeen. Se pitää kuitenkin toteuttaa niin, ettei se tee yrittämisestä mahdotonta.

Jami Haavisto

eduskuntavaaliehdokas

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden pj

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje