Yleisöltä

Elinvoimainen alue tarvitsee jokaista osaajaa

Jaa artikkeli

Kevään aikana on jälleen puhuttu Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan statuksesta muuttotappioalueina.

Erityisesti nuoret vaikuttavat lähtevän muualle ja maakunnat ikääntyvät. Osasyitä muuttotappioon ovat varmasti heikot ja pitkät liikenneyhteydet, mutta myös asenteilla, ilmapiirillä ja imagolla on väliä.

Lapualla järjestetty Pride-tapahtuma kohtasi viime viikolla ilkivaltaa ja väkivaltaisia uhkauksia. Tapahtumien jälkeen on puhuttu paljon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksista maakunnissa. Nyt Ilkka-Pohjalaisen mielipidekirjoituksessa Perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen haluaa kääntää keskustelun toiseen suuntaan. Tarvitaanko tällaista Pride-”tuputustapahtumaa”? Ohittaen, kuinka tunneköyhää tällaisen kysymyksen esittäminen on Lapuan tapahtumien jälkimainingeissa. Vastaus on erityisesti mielipidekirjoituksen perusteella selvä kyllä.

Mäkynen kirjoittaa tekstissään muun muassa perustuslaista. Yhdenvertaisuus on perustuslaissa säädetty oikeus. Yhdenvertaisuuden toteutuminen käytännössä on kuitenkin seurausta muusta lainsäädännöstä ja laajemmin myös ihmisten käyttäytymisestä. Monet muut mielipidekirjoituksen kohdat on johdettu puolestaan amerikkalaisilta arvokonservatiiveilta. Esimerkkejä tästä ovat lasten käyttäminen shokeeraavissa ja raflaavissa lauseissa ”uhreina”, huoli koulukirjojen ”sukupuolihömpästä” ja pukuhuonehysteria.

Tätä on vahvistettu mainitsemalla Pride-otsikolla kulkevassa mielipidekirjoituksessa sarjaraiskaajat ja pedofiilit. Nuorten kannalta on traagista kytkeä mielenterveysongelmat siihen, että jokainen saa olla ihan oma itsensä. Pride pyritään myös kääntämään negatiiviseksi väittämällä sen olevan ”verhottu” rakkauteen ja yhdenvertaisuuteen, vaikka nämä arvot yhdistettynä itsensä hyväksymiseen ovat tapahtuman keskiössä.

Viimeaikaiset tapahtumat ovat osoitus siitä, miksi tarvitsemme alueellamme ”tuputustapahtumaa”. Priden tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta eikä ”turruttaa hyväksymään kaikki kyseenalainen normaaliksi”. Lapuan tekojen taustalla olivat nuoret, mikä on konkreettinen esimerkki siitä, että tarvitsemme kouluissamme faktapohjaista ja kiihkotonta tietoa ”sukupuolihömpästä”.

Nykyinen translakimme vaatii hedelmättömyyttä eikä lain uudistaminen tule johtamaan tilanteeseen, jossa joku päättää vaihtaa sukupuolimerkintää tirkistellääkseen naisten puolelle suihkuun. Tämä ajatusralli kertoo enemmän amerikkalaisen konservatiivisiiven ajatusmaailmasta kuin reaalitodellisuudesta.

Uskon vahvasti, että me tarvitsemme alueellemme parhaimmat osaajat riippumatta heidän identiteetistään tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Paikoilleen jämähtäneellä ajattelulla emme kisaa jokaisesta osaajasta tasavertaisesti. Meille vaasalaislähtöisenä yrityksenä alueen elinvoimaisuus on ensiarvoisen tärkeää. Me haluamme parhaimmat osaajat. Meille saa tulla töihin ”ihan homona” tai sitten ihan vaan omana itsenään.

Tuomas Saikkonen

Toimitusjohtaja

VILPE Oy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje