Yleisöltä

Erkki Tuomioja selittelee

Olen positiivisesti yllättynyt, jos kansanedustaja Tuomioja todellakin on vanhemmuuttaan vihdoin liittynyt Eurooppa-myönteisten länsimaisten joukkoon. Hänhän on poliitikkouransa aikana vastustanut EEC:tä, EU:ta, euroa, Natoa, Amerikkaa, ydinvoimaa…

Olen myös iloinen siitä, että hän ymmärtää tuohtumukseni isääni kohdistetusta herjaamisesta. Erkki ei kuitenkaan kulkenut etulinjassa isääni puolustamassa; taisi olla enemmänkin toisin päin.

Näkyvimpään julkista keskustelua Tuomiojasta on havaintojeni mukaa viimeksi käyty amerikkalaisen radiokanavan tekemästä haastattelusta koskien Suomen Natoon liittymistä. Iltasanomien (23.4.2022) mukaan haastattelussa Tuomioja sanoo, että Nato-keskusteluun liittyy suuria tunteita. Tuomioja toteaa, että Suomen media olisi joutunut jopa sotapsykoosiin!

Tuomiojan käsityksen mukaan Nato jäsenyys voisi synnyttää jännitettä Venäjän kanssa. (Eiköhän tuota jännitettä ole jo riittävästi syntynyt.) Erkki Tuomioja ei pidä realistisena sitä, että Suomi voisi odottaa joutuvansa jonain päivänä hyökkäyksen kohteeksi?

Tuomioja on ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja. Valiokunnan jäseniltä ei löydy ymmärrystä Tuomiojaa ja tämän puheita kohtaan, eroakin on vaadittu.

Politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala toteaa (IS 23.4.2022):

”Joidenkin on vaikea ymmärtää muuttunutta tilannetta. Tuomioja on tästä kävelevä esimerkki.”

Haapala jatkaa:

”Haastattelussa Erkki Tuomioja antaa kasvot vasemman laidan demaripoliitikolle, jolle maailman ja Suomen muuttuminen ottaa todella lujille – eikä Venäjän kääntymistä totalitaarisesti johdetuksi roistovaltioksi osata tai haluta nähdä vieläkään selkeästi.”

Kaikki alkoi Venäjän brutaalista operaatiosta ryöstää Krimin niemimaa Ukrainalta yli kahdeksan vuotta sitten. 27.2.2014 venäläiset miehittivät Sevastopolin lentokentän ja Simferopoliin ilmestyi tunnistamattomia ”vihreitä miehiä”, jotka olivat Venäjän erikoisjoukkoja.

Samana päivänä 27.2. Iltalehti kertoo, ettei ulkoministeri Tuomioja usko Krimin tilanteen johtavan sotilaalliseen konfliktiin Venäjän ja Ukrainan välillä. Ei ole mitään merkkejä sotilaallisesta interventiosta eikä Venäjän interventiossa Tuomiojan mielestä Venäjä voittaisi mitään. Tuomiojan mielestä kyse on sotaharjoituksen osalta vain voimannäytöstä!

Blogissaan (13.4.2014) juuri ennen Krimin miehityksen alkua E. Tuomioja sanoo, että EU:n lähtökohtana tulee olla, ettei se hyväksy jäsenekseen Venäjän kanssa riitelevää Ukrainaa. Blogissaan (1.7.2014) Tuomioja toteaa: ”On muistettava, että Ukrainan vapaus ja vakaus on myös Venäjän intressi.” Sitä vapautta ja vakautta Venäjä nyt parhaillaan Ukrainassa toteuttaa.

Krimiin liittyen EU alkoi laatia pakotelistoja mm. venäläisille vaikuttajille.

Ulkoministeri Tuomioja esti Putin lähipiiriläisten Boris Rotenbergin ja Gennadi Titsenkon lisäämisen pakotelistalle. Väitti, ettei muistanut heidän nimiään, mutta myöhemmin sanoi motiivinsa olleen, että nämä olivat Suomen kansalaisia. ”Aina voi löytää juridisen syyn”, kommentoi Viron ex presidentti Ilves.

Kirjoitus liittyy Suomettumisen aika -juttusarjaan.

Pertti Mäki-Hakola

kunnallisneuvos

Seinäjoki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje