Yleisöltä

Et voi soittaa koska tahansa, etkä missä kunnossa tahansa

Jaa artikkeli

”En missään tapauksessa, enkä missään välissä ole välejä ollut laittamassa poikki” totesi A-kiltalainen Satu painokkaasti kertoessaan minulle kokemuksestaan päihderiippuvuuteen sairastuneen siskonsa rinnalla.

”Tunsin kyllä ääretöntä voimattomuutta, kun en mitenkään voinut auttaa. Ja tuntuihan se kipeältä ja siskon puolesta pelkäsinkin”, Satu jatkoi.

”Myös äitimme kantoi siskostani huolta meidän sisarusten lisäksi. Sitä ei pysty sanoin kuvailemaan, miten äiti kärsi asiasta. Mutta myöskään äiti ei koskaan siskoani hylännyt.”

”Päihdesairaus tekee ihmisen äärettömän itsekkääksi. Se tuntui pahalta, ja välinpitämättömyys meitä sisaruksia kohtaan loukkasikin. Ja koko ajan jollain tavalla myös ymmärsin siskoani. Hän joi yksinäisyyteen, vaikka me olimme koko ajan tukena ja kuljimme rinnalla”, Satu muisteli.

Vuosien takaista tilannetta miettiessään Satu painottaa: ”Itseni kannalta omien rajojen asettaminen oli tärkeää. Sanoin siskolleni, että olen sinun tukenasi, mutta raja pitää olla. Yöt minä nukun, et voi soittaa koska tahansa, etkä missä kunnossa tahansa.”

Nyt sisko on ollut raittiina kahdeksan vuotta ja sekä Satu että sisko ovat molemmat mukana A-kiltatoiminnassa, jossa on tarjolla vertaistukea sekä päihdeongelmaisille ja -toipujille että heidän läheisilleen.

Nyt Satu voi iloiten todeta: ”On ihanaa, kun olen saanut siskoni takaisin.”

Päihderiippuvaisten läheisten päivää vietetään toukokuun viidentenä päivänä. Päivän tarkoituksena on jakaa tietoa muun muassa vertaistuesta ja kannustaa hakemaan apua.

Päivän tavoitteena on lisätä läheisten hyvinvointia ja jaksamista. Kampanjaa on monen muun tahon lisäksi järjestämässä myös Mielenterveys- ja päihdejärjestöjen tutkimusohjelma MIPA 2.0, johon myös A-Kiltojen Liitto ry kuuluu.

Päihdeongelmaisen läheinen, huolehdi myös itsestäsi!

Kirsi Mäki

järjestökoordinaattori-koulutussuunnittelija

A-Kiltojen Liitto ry

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje