Yleisöltä

Euroopan unionin metsäprofetia

Jaa artikkeli

Julkisuuteen pääsi Suomessa tarkastusmatkalla olleen Euroopan Unionin metsäasiantuntijan lausunto Suomen metsien hiilinieluista. Ne ovat hänen mielestä liian pienet. Koko metsänhoito Suomessa pitäisi tehdä keskieurooppalaisella tavalla ja tieteellisesti.

Tämän EU:n tiedemiesten huippu professori Frans Timmermans esitti suomalaisille. Hän on saanut professorin arvon ranskalaisen kirjallisuuden tutkimuksesta. Eläkeiällään hän perehtyi vihreään politiikkaan ja sai merkittäviä poliittisia virkoja unionissa. Nyt hän on sitten ohjaamassa EU:n metsäpolitiikkaa.

Metsän kasvusta ollaan yleensä sitä mieltä, että lämmennyt ilmasto on jatkanut kahdella viikolla puiden kasvukautta täällä pohjoisessa. Se tekee 10 % lisää kasvuaikaa. Siten puuston vuosittainen hiilen sidonta-aika on lisääntynyt saman verran. Puut sitovat ilman hiilidioksidia kasvavaan solukkoonsa yhteytyksessä.

Suomalaiset osaavat hoitaa metsänsä. Metsän omistajien apuna ja ohjaajina toimivat metsäkeskukset. Niiden toiminta kattaa koko Suomen. Ne tarjoavat riippumatonta tietoa yleensä luonnosta ja metsistä erikseen. Keskusten tehtävänä on auttaa metsän omistajaa saamaan sekä aineellista että aineetonta hyötyä metsästään. Siis meillä asiat hoidetaan neuvotellen ja asiantuntemuksella parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Hollantilaisella kirjallisuuden professorilla ei ole lainkaan taustaa metsästä puhumiseen. Hän huomionsa ovat menneet todella metsään.

Metsän merkitys on ollut elämän ylläpitäjänä sekä puuntuotolla että marjasadolla ja etenkin mielen rauhan tuottajana. Lisäksi metsän osuutta pidetään tärkeänä hiilinieluna. Tästä on tullut julkisuudessa suuri kiistan aihe. Asiantuntemattomat keski- ja eteläeurooppalaiset euroedustajat Timmermansin tavoin ovat tarjonneet hyvin kyseenalaisia neuvoja Suomen metsien kehittämiseksi.

Metsien suojelu on välttämätöntä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Tässä tarkoituksessa Suomessa on yhteensä kymmeniätuhansia hehtaareja suojelualueita kaikilla ilmastovyöhykkeillä. Negatiivinen ajatus metsään menemisestä toteutuu politiikassa, jossa tuomitaan vieraiksi tulkitut kasvi- ja eläinlajit hävitettäviksi. Sillä tavalla tuhotaan metsän kehitystä.

Eelis Pulkkinen

geologi, eläkkeellä

Orivesi

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje