Yleisöltä

Faktoja Pridestä Mäkyselle

Jaa artikkeli

Kansanedustaja Jukka Mäkysen mielipidekirjoitus otsikolla Pride-karkelot Vaasassa Ilkka-Pohjalaisessa 12.7.2022 sisältää paljon harhaanjohtavia väittämiä.

Mäkynen kyseenalaistaa “jatkuvasti paisuvan tuputustapahtuman tarpeellisuuden”. Hänen mielestään “Pride ei saa loukata konservatiivisesti ajattelevien sananvapautta tai oikeuksia”.

Pride ei ole tuputustapahtuma. Vaikka Mäkysen mukaan perustuslakimme takaa jo tasa-arvon kaikille, se ei valitettavasti ole totta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ei vieläkään kohdella tasaveroisesti muihin ihmisiin verrattuna. Suomen asema kansainvälisessä sateenkaari-ihmisen oikeuksien vertailussa on jopa heikentynyt.

Oikeusministeriön julkaisun “Tilannearvio seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta Suomessa 2021” mukaan esimerkiksi sateenkaari-ihmisten syrjintä on yleistä ja oikeuksien vastustus sekä transaktivistien maalittaminen on lisääntynyt. Transihmisten hoitokäytännöissä ja hoitoon pääsyssä on vakavia ongelmia. Myös sateenkaari-ihmisten asunnottomuus, mielenterveysongelmat ja etenkin seniorien näkymättömyys pitäisi ottaa vakavasti.

Oikeusministeriön toisen viime vuonna julkaiseman tutkimustietoa kokoavan asiakirjan “Policy Brief 5, Syrjintä Suomessa: Ajankohtaista tietoa syrjinnästä ja yhdenvertaisuudesta” otsikot ovat jo karua luettavaa: Niitä ovat muun muassa ”Pelko väkivallasta ja häirinnästä horjuttaa tulevaisuutta”, ”kielteinen suhtautuminen HLBTI-ihmisiä kohtaan on yhä yleistä koulutuksessa” ja ”sosiaali- ja terveyspalveluissa kohdataan syrjintää ja tietämättömyyttä”.

Pride-tapahtumat siis todellakin ovat tarpeen. Homous ei tartu kulkueissa vaan niitä järjestetään, jotta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat voisivat edes hetken kokea olevansa syrjittyjen sijaan juhlittuja ja kokea häpeän sijaan ylpeyttä. Drag-artistit ja pomppukirkot ovat osa juhlaohjelmaa, hauskanpitoa. Pridessä myös jaetaan oikeaa tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

Kuten että ihminen on seksuaalinen olento syntymästään saakka. Mäkynen kyseenalaistaa tekstissään myös WHO:n, THL:n sekä suomalaisen koulujärjestelmän näkemykset seksuaalisuudesta ja seksuaalikasvatuksesta. Seksuaalisuuden ilmeneminen on erilaista eri-ikäisenä. Varhaiskasvatuksessa ja koulussa annettava seksuaalikasvatus on ikätasoon sopivaa. Ilman seksuaalikasvatusta lapset ja nuoret vasta hämmentyneitä olisivatkin, jos kaikki tieto aiheesta olisi peräisin esimerkiksi pornosta.

Mäkynen myös kritisoi uutta translakia, mutta vääristä asioista. Todennäköisesti tulossa oleva translaki ei suinkaan poista laista biologista sukupuolta, vaan helpottaa juridisen sukupuolimerkinnän vahvistamista esimerkiksi passiin siten, ettei merkinnän korjatakseen tarvitsisi olla esimerkiksi lisääntymiskyvytön.

Kaikenlainen ahdistelu on jo nyt laitonta sukupuolesta riippumatta, ja on sitä myös jatkossa. Tosiasia on, että ahdistelija ei useimmiten henkkarissa olevasta sukupuolestaan välitä vaan tekee vastenmieliset tekonsa huolimatta siitä, onko se sallittua. Wc-tilan tai pukuhuoneen ovella kun ei nytkään pyydetä näyttämään henkkaria.

Nimensä muuttaneet tietävät, millainen työmaa sen jälkeen kaikkien tietojen korjaamisessa on. Henkilötunnuksen muuttuessa rumba vasta alkaakin, sillä monessakaan järjestelmässä ei ole varauduttu henkilötunnuksen muuttumiseen. Kaikki reseptit, puhelinliittymät, Kela-etuudet, lainat, pankkikortit ja ylioppilastodistukset ovat muutoksen jälkeen ihmisellä, jota ei juridisesti ole enää olemassa. Mikäli joku olisi asepalveluksen välttääkseen valmis menemään niin pitkälle, että 18–30-vuotiaana eläisi vääränlaisella henkilötunnuksella ja altistaisi itsensä kaikille siitä syntyville ongelmille, tälle kannattaa kertoa, että tosiasiassa asepalveluksen voi välttää helpomminkin.

Pride ei loukkaa konservatiivisesti ajattelevien sananvapautta eikä oikeuksia vaan kuuluu sananvapauden piiriin ja laajentaa oikeastaan myös heteroiden ja cissukupuolisten liikkumatilaa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisoikeuksien toteutuminen nimittäin parantaa myös niin haluavien heteroiden mahdollisuuksia toteuttaa seksuaalisuuttaan ja cissukupuolisten vapautta ilmaista sukupuoltaan muutenkin kuin perinteisesti. Konservatiivi voi edelleen toteuttaa sukupuolirooleja niin halutessaan.

Lakeuden Sateenkaari ry

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje