Yleisöltä

Häpeä voi estää päihderiippuvaista hakemasta apua

Päihderiippuvuuteen sairastuneisiin liitetään paljon ennakkoluuloja ja yleistyksiä, eivätkä kaikki ymmärrä, että kyseessä on sairaus. Luonteen heikkoutta se on ja ihmisen oma syy, ajatellaan.

Sairauteen liittyykin vahvaa, ei-toivottua sosiaalisen leimautumisen kokemusta, josta seuraa muun muassa häpeää, kärsimystä ja itsearvostuksen vähenemistä. Ja joskus häpeä estää hakemasta apua. Kynnys avun pariin voi tuntua ylipääsemättömältä.

A-kiltaan vertaistuen pariin on kuitenkin matala kynnys. Ei tarvita lähetettä, ei ajanvarausta, eikä viikkojen tai päivienkään mittaista päihteettömyysjaksoa, vaan toimintaan voi tulla mukaan, kun tulee selvin päin.

Vertaistuki on monen päihdeongelmaisen mielestä tärkein apu päihteettömään elämään. Vertaistuki auttaa käsittelemään myös sairauteen liittyvää häpeää ja muita tunteita. Lisäksi vertaistuen avulla voi löytää uusia, päihteettömyyttä tukevia ystäviä. Ja tärkeää on myös A-kiltatoiminnan vertaistuen erityispiirre, toiminnallisuus: A-killasta löytyy mielekästä tekemistä päihteiden käytöltä vapautuvalle ajalle. Toiminnasta päättävät ja sen toteuttavat A-kiltalaiset itse.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella ei A-kiltatoimintaa tällä hetkellä ole. Yhdeksällätoista muulla hyvinvointialueella on, sekä Helsingissä. A-killan perustamiseen saa apua ja tukea meiltä. Siispä, hyvä lukija, jos kiinnostuit matalan kynnyksen toiminnallisesta vertaistuesta, ota yhteyttä.

Elämä on selvästi parempaa päihteettömänä!

Arto Pasanen

hallituksen puheenjohtaja

A-Kiltojen Liitto ry

Kirsi Mäki

järjestökoordinaattori-koulutussuunnittelija

A-Kiltojen Liitto ry

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje