Yleisöltä

Haapamäen ratojen sähköistys pelastaisi Ähtärin eläinpuiston

Jaa artikkeli

Suomessa on suuret mahdollisuudet kotimaan matkailulle. Maantiede pysyy kaikkina aikoina. Tämä antaa toivoa voittaa vaikeudet, joita Ähtärin Eläinpuisto nyt kokee.

Saavutettavuus on olennaista vahvuuksien ja mahdollisuuksien hyödyntämiselle. Ähtäri on vanhan Pohjanmaan radan ja Keski-Pohjola -liikenne- ja kuljetuskäytävän varrella.

Henkilöliikenne tällä reitillä on liian vähäistä, vaikka Ähtärin ohella Alavus, Keuruu, Petäjävesi, Mänttä-Vilppula, Juupajoki ja Orivesi ovat myös omine matkailukohteineen ratakokonaisuuden vaikutuspiirissä. Keuruulla ja Petäjävedellä ovat kuuluisat vanhat kirkot, Haapamäellä Höyryveturipuisto. Mänttä-Vilppulaa.

Juupajoki tarjoaa ainutlaatuista luontoa ja Orivesi on tunnettu kesätapahtumistaan. Alavus tiedetään Töysän Tuurin ansiosta kautta maan myös kaupan keskuksena.

Maantieyhteyksissä ponnistellaan aktiivisesti eri maakunnissa. Mutta miksi ei panosteta Vanhan Pohjanmaan radan että Keski-Pohjola liikenne- ja kuljetuskäytävän vielä sähköistämättömien rataosuuksien sähköistämiseen?

Silloin kaikilta edellä luetelluilta paikkakunnilta saataisiin rautateiden nykyaikaiset mahdollisuudet yli maakuntarajojen ja keskinäisen vuorovaikutuksen mahdollisuudet avautuisivat. Nyt näiden seutukaupunkien ja kuntien sekä ihmisten ja elinkeino- ja kulttuurielämän keskinäinen vuorovaikutus on lähes olematonta. Maaseudun ja maakuntien mahdollisuudet jäävät paljolti hyödyntämättä.

Pidän avaintekijänä Haapamäen ratojen sähköistämistä kokonaisuudessaan mahdollisimman pikaisesti. Muistin virkistämiseksi kerron nämä. Vanha Pohjanmaan rata on Seinäjoki–Haapamäki–Orivesi, mistä on jo Tampereelle sähköistetty rata. Keski-Pohjola liikenne- ja kuljetuskäytävä on samaa edellä mainittua rataa Seinäjoelta Haapamäelle, mistä rata kokonaisuuden toimivuuden kannalta tulee sähköistää myös Jyväskylään, mistä jo nyt ovat kolmeen suuntaan sähköradat. Tällöin liikennettä ja kuljetuksia voitaisiin merkittävästi nykyistä enemmän radoillemme ja tämä olisi mielestäni paras toimi Ähtärin eläinpuistonkin uudelle nousulle.

Lauri Oinonen

valtuuston 1. vpj

Keuruu

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje