Yleisöltä

Hallitus jatkaa sairaanhoitojärjestelmän romuttamista

Marinin hallitus tunnetaan taloudellisesta taitamattomuudesta ja välinpitämättömyydestä.

Koronatestaukseen käytettiin 2020 ja 2021 noin 2 000 miljoonaa per vuosi. Sen lisäksi pandemianhoito synnytti, tiukasta rajoituspolitiikasta huolimatta, kohonneet sairaanhoitokustannukset ja kasvaneen hoitovelan.

Sen lisäksi pikkuhiljaa paljastuvat yksinäisyyden aiheuttamat itsemurhat ja lisääntyneet mielenterveyshäiriöt.

Sairaanhoitajille, jotka tarkastivat tai hoitivat koronapotilaita, ei maksettu mitään vaarallisentyönlisää. Sen sijaan heitä jälleen uhataan pakkotyölailla, jos he irtisanoutuvat työstä, jonka ovat vapaaehtoisesti valinneet. Sairaanhoitajien palkkakuoppa ei liikuta yli 10 000 euroa kuussa tienaavia ministereitä, koska se ei koske heitä itseään. Empatiakyvyttömyys? Tai ainakin pula suhteellisuudentajusta.

Hallituspuolueet väittävät, että työmarkkinajärjestöt ”saavat” päättää keskenään palkoista. Näin ne luikertelevat valtion vastuusta työntantajana.

Suomen hallitus kuitenkin lopulta vastaa valtion ja hyvinvointialueiden käytössä olevasta palkkapotista, minkä tähden hallituksen asenne palkankorotuksiin määrää myös valtion asenteen palkankorotuksiin työnantajana.

Tämä asenne on erittäin nuiva! Marinin hallitus on näin ollen aiheuttanut koulutettujen sairaanhoitajien valtavan poistuman alalta. Ammattilaiset ovat vaihtaneet alaa tai lähteneet Skandinaviaan töihin.

Likinäköinen kokoomus tarjoaa ratkaisuksi hoitajien palkkaamista Filippiineiltä tilalle. Kun nämä tuontihoitajat suomalaistuvat, hekin ymmärtävät samoin vaihtaa alaa, jos työoloja ei korjata. Siksi ehdotus on susi jo syntyessään.

Sairaanhoitajien työolojen suurin vika matalan palkan lisäksi on käsittääkseni työaikavuorojen järjestäminen. On todella vastuutonta maan hallituksilta, että tätä asiaa ei ole haluttu korjata, jotta koulutetut ammattilaiset haluaisivat pysyä työssään.

Suomen sairaanhoitoon satsaama vuosittainen summa ei ole hyvinvointivaltion tasolla.

Kun on kyse kehitysavusta tai EU-tukipaketeista, sinipunahallituksilla riittää aina rahaa annettavaksi – rahaahan saa lainaamalla. Mutta, suomalaisen palkkatasosta, se ei välitä.

Perussuomalaiset ymmärtävät, että palkkatasoa tärkeämpää on se mitä palkalla saa ostettua – siis ostovoima! Se lisääntyy esimerkiksi polttoaineveroa laskemalla, jolloin valtion palkkakustannusten nousupaine vähentyy merkittävästi. Samalla osallisuus yhteiskunnassa lisääntyisi ja yksinäisyys vähenisi.

Nykyhallituksella ei ole lainkaan osaamista taistella inflaatiota vastaan!

Mika Kivimaa (ps.)

Vaasa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Kommentoi

    Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje