Yleisöltä

Hallitus kantaa vastuuta

Jaa artikkeli

Voimakkaasti nousseet energianhinnat ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat viime aikoina vaikuttaneet yhä enemmän jokaisen suomalaisen elämään kohonneina elinkustannuksina. Nousseet kustannukset ovat kohdistuneet erityisesti matalapalkkaisiin työntekijöihin; sen vuoksi hallituksen päätös kompensoida kohonneita elinkustannuksia ylimääräisellä sosiaalietuuksien indeksikorotuksilla on hyvä päätös! Tämä merkitsee, että apu tavoittaa heidät, joihin inflaatio on vaikuttanut eniten; hyvä näin.

Kun Euroopassa käydään sotaa, on hallituksen vaikea säilyttää aiemmin sovitut suuntaviivat ja asetetut budjettitavoitteet. Nyt on priorisoitava venäläisistä fossiilisista polttoaineista luopuminen ja kunnolliset panostukset puolustukseen. SDP-vetoisen hallituksen panostukset tutkimus- ja innovaatiotoimintaan tulevaisuudessakin merkitsevät sitä, että talouskasvu on mahdollista huolimatta nykyisestä haastavasta taloustilanteesta.

Ammattikoulutukseen panostaminen on jatkossakin tärkeää, jotta korkea työllisyysaste pystytään säilyttämään. On erityisen tärkeää, että koulutukseen investoidaan pitkän aikavälin ratkaisujen löytämiseksi.

Monille maaseudulla asuville on polttoaineen hinnannousu myös suuri huolenaihe, koska etäisyydet ovat pitkiä ja on oltava auto päästäkseen töihin ja töistä kotiin. Veronkevennys voisi olla vaihtoehto pahimman tilanteen lievittämiseksi.

On kuitenkin olemassa vaara, että inflaatio kiihtyy edelleen, mikä pitkällä aikavälillä merkitsisi asumis- ja elintarvikekustannusten nousua entisestään. Ehkä väliaikainen vähennys tai kohdennetut tukitoimenpiteet, jotka ovat samanlaisia kuin naapurimaassa Ruotsissa, voisivat olla ratkaisu, jos energian hinta nousee edelleen jyrkästi..

Kodin ja työpaikan välisen matkakustannusvähennyksen enimmäismäärän kasvu sekä korotettu kilometriperusteinen matkakuluvähennys kuitenkin helpottaa tilannetta jonkin verran myös työmatkalaisten osalta.

Se, että 300 miljoonan euron maataloustukipaketista päästiin sopimukseen nykytilanteessa, on tärkeä hallituksen suorittama toimenpide, ei ainoastaan maan maanviljelijöiden kaikkein akuuteimman tilanteen lievittämiseksi, vaan myös tärkeä ensimmäinen askel maan omavaraisuuden vahvistamiseksi. Tätä alaa koskevat lisätoimet tulevat varmasti lähitulevaisuudessa hallituksen pöydälle.

Peter Sjökvist

2. varapuheenjohtaja

Suomenruotsalaiset sosialidemokraatit – FSD

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje