Alkoholin haitat koskettavat jokaista suomalaista. Jokaisella meillä on läheinen tai tuttava, jonka juominen on liiallista tai joka kärsii läheisensä alkoholinkäytöstä.
Samaan aikaan, kun järjestöt ottavat koppia ihmisistä, jotka eivät pääse etenemään terveyspalveluissa terveydenhuollon kuormituksen vuoksi, niin me käymme keskustelua viinien tuomisesta kauppojen hyllyille. Siitä huolimatta, että alkoholin myynnin vapauttaminen kuormittaisi terveydenhuoltoa entisestään. Lisäksi terveydenhuollon ammattilaiset kokevat alkoholin käytön puheeksi ottamisen vaikeaksi tai toteavat, ettei siihen ole riittävästi henkilökuntaa ja aikaa.
Jos viinit tuotaisiin ruokakauppoihin, niin nykyisen alkoholijärjestelmämme perusta murentuisi.
Kun alkoholituotteita vapautetaan kilpailulle, niin se luo riskin, että alkoholin myyntiä pyritään lisäämään voiton tavoittelun vuoksi välittämättä sen seurauksista. Samalla lisääntyneiden alkoholihaittojen aiheuttama lasku jää veronmaksajille maksettavaksi, kun yksityiset kaupan alan toimijat keräävät voittoja alkoholin myynnistä.
THL kertoi tiedotteessaan 30.11.2022, että vuoden 2018 alkoholilain uudistuksen myötä alkoholista johtuvat maksasairaudet, sekä alkoholikuolemat lisääntyivät. Tämä kertoo siitä, että runsaasti alkoholia kuluttavat lisäsivät kulutustaan kohtuullisesti käyttäviä enemmän.
Juuri niiden juomien kulutus kasvoi eniten, jotka siirtyivät Alkosta kauppojen hyllyille. Vahvojen oluiden myynti kasvoi 600 % ja saman vahvuisten juomasekoituksien 500 %. Opimmeko tästä mitään?
Olemmeko todella halukkaita lisäämään alkoholihaittoja? Peräänkuulutan vastuullista alkoholipolitiikkaa tulevilta päättäjiltä näin vaalien alla ja totean, että pidetään myyntipaikat ja -ajat ennallaan. Päättäjien käsissä on mahdollisuus valita, autetaanko ihmisiä vasta kun ongelmat syvenevät vai voitaisiinko ongelmia ehkäistä ennalta.
Jesse Keskinen
asiantuntija, EHYT ry
Seinäjoki