Yleisöltä

Hellettä piisaa politiikassakin

Jaa artikkeli

Tiistaina Suomi kutsuttiin Naton tarkkailijajäseneksi pilvipeiton varjossa. Hellettä on riittänyt aina Nato-sopimuksiin saakka.

Yhteisymmärrysasiakirjoja on allekirjoitettu. Tämä on Suomelle historiallinen päivä. Silti Nato -jumi jatkuu kireänä. Turkki pitää itsepäisesti kiinni päätöksistään.

Turkki sanoo suoraan, että nämä allekirjoitukset eivät riitä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden saamiseksi. Jarruja painaa silmät mustana Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.

Epäreilulta tämä kaikki tuntuu. Suomi oli aikoinaan kovasti tukemassa Turkin menoa EU:hun.

Onko Madridin huippukokouksessa Turkille annettu liian paljon, kun kiristäminen vain jatkuu? Voisiko Nato kiristää takaisin ja jättää hävittäjäkaupat Turkin kanssa tekemättä, edes joksikin aikaa

Polttava poliittinen kujanjuoksu jatkuu ja jatkuu. Ihmisoikeuksiakaan eivät Suomi ja Ruotsi voi rikkoa. Positiiviseen lopputulokseen on oman edun nimissä nyt vain uskottava.

Kotimaassa eduskunta ja hallitus riitelevät ”flankkuaidan” pituuksista itärajalla. Pääministeri Sanna Marinin aika kuluu pääasiassa kesämekkojen sovittelussa.

Nato-neuvottelukuntaa johtaa Pekka Haavisto. Hyvin se häneltä näyttää sujuvan. Sammakkoja ei hänen suustansa tule.

Sanna Marin on kieltäytynyt ehdokkuudestaan Suomen presidenttikilvassa. Sitäkin innokkaampana ehdolle taitaa pyrkiä Eero Heinäluoma SDP:stä.

Mika Aaltola on kertonut olevansa kiinnostunut presidenttiehdokkuudesta. Hän on sitoutumaton. Luulisi kosijoita eri puolueista olevan liikkeellä.

Saman verran kielitaitoa ja substanssia on Aleksanteri Stubbilla. Hän on ollut viisaasti hiljaa jonkin aikaa.

Tässä päivänä muutamana radiossa Bror Wahlroos piti englantia tyylikkäästi ääntäen puheen Suomen ja Venäjän suhteista. Mitä lienee hänellä mielessä?

Helteiden sanotaan olevan hellittämässä. Näkisi nyt senkin päivän, että Nato-asiat ovat reilassa ja sekin helle joskus loppuisi.

Katriina Risku-Vartiainen

Vantaa

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje