Yleisöltä

Hoitajien palkat vetovoimaisiksi

Toimitusjohtaja Markku Jalonen Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajista (KT) ei pidä realistisena, että kunta-alan neuvotteluissa voitaisiin sopia hoitoalalle muita paremmat palkankorotukset. Jalonen vaatii vähintään kaksivuotista sopimusta ”ennustettavuuden ja työrauhan takaamiseksi.” Jalonen sanoo arvostavansa sote- ja kunta-alan henkilöstöä ja kantaa huolta heidän jaksamisestaan, mutta nämä vaatimukset ”pitää asettaa hyvinvointiyhteiskunnan kannalta kestävälle tasolle.”

Jalonen on huolissaan hoitoalan työvoimapulasta mutta muistuttaa, että ”kunta-alalla on jo ennestään keskimääräistä paremmat palvelualan edut, kuten vuosilomaedut.” Sairaanhoitajan keskipalkaksi Jalonen mainitsee 3 370 euroa/kk. Jalonen kehottaa keskittymään koulutuspaikkojen lisäämiseen ja kansainvälisen rekrytoinnin helpottamiseen.

Näihin väittämiin voidaan todeta, että tilastokeskuksen mukaan sairaanhoitajan peruspalkka on 2 546 euroa/kk. Vuosilomat ovat hiukan pidemmät kuin yksityisellä sektorilla, koska ne ovat perua muutamalta neuvottelukierrokselta, jolloin julkisella puolella ei ollut varaa linjan mukaisiin yleiskorotuksiin.

Palkkauksella pitäisi tulla toimeen ilman, että hoitajat joutuvat tekemään ylitöitä tai luopumaan kaikista yhteisistä juhlapyhistä ja viikonlopuista perheen kesken.

Palkkaus edistää alan vetovoimaa ja riittävä henkilöstä parantaa alalla pysymistä.

Vertailun vuoksi: lähihoitajan ja sairaanhoitajan palkkaero on noin 200 euroa/kk, vaikka vastuu kasvaa huomattavasti. Tämä ei motivoi lisäkoulutukseen.

Ruotsissa sairaanhoitajan palkka on 3 600 euroa/kk ja Norjassa 4 890 euroa/kk.

Suomessa sairaanhoitajan ja bussikuskin palkka on samansuuruinen: sairaanhoitajan koulutus on 3,5 vuotta ja bussikuskin noin puoli vuotta.

Helena Rantavuori

sairaanhoitaja

Seinäjoki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Kommentoi

    Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje