Yleisöltä

Hoitoalan työmarkkinaneuvotteluihin löydettävä ratkaisu kolmikantaisella yhteistyöllä

Jaa artikkeli

Hoitoalan lakko käynnistyi toissa viikon perjantaina, kun kunta-alan työntekijäjärjestöt olivat aiemmin viikolla hylänneet valtakunnansovittelijan ”sovintoesityksen”. Valitettavasti annettua esitystä ei voinut pitää yrityksenä sovintoon. Olisin aidosti toivonut, että sovintoesityksellä olisi edes koetettu saada ratkaisua tähän vaikeaan tilanteeseen.

Toimin itse ennen kansanedustajuutta hoitoalalla muun muassa luottamusmiehenä, mistä syystä hoitoalan tilanne ja lakon syyt ovat itselleni hyvin läheisessä tiedossa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on aina ollut ”väärä aika” parantaa julkisen sektorin palkkoja. Kun vuonna 2007 hoitoalalle saatiin sovittua palkankorotukset, torpedoi niiden antaminen myös muille palkansaajille yhdessä inflaation kanssa ostovoiman nousun.

Viime vuodet ovat entisestään vahvistaneet, miten elintärkeitä hoitoalan pienellä palkalla työskentelevät ihmiset ovat. Ilman heidän ammattitaitoaan ja venymistään pandemia olisi ollut monin verroin suurempi katastrofi Suomessa. Hoitajat ja muut julkisen sektorin työntekijät tekevät hyvin arvokasta työtä yhteiskuntamme eteen.

Sovittelulla on ensiarvoinen rooli neuvotteluissa. Uutinen sovittelulautakunnan asettamisesta valtakunnansovittelijan tilalle oli oikea ratkaisu tässä tilanteessa. Nyt lautakunnan tulisi nopeasti tuoda neuvottelupöytään esitys, jolla aidosti haetaan ratkaisua työmarkkinakiistaan.

Palkkaneuvottelut ovat tietysti työmarkkinajärjestöjen vastuulla. Valtion osallistuminen taustalla on kuitenkin tärkeää, koska se vastaa julkisen sektorin rahoittamisesta. Työntekijöiden, työnantajan ja valtion edustajien on tehtävä hyvää ja rakentavaa yhteistyötä, jotta hoitoalan palkkojen jälkeenjääneisyyttä pystytään korjaamaan.

Potilasturvallisuus määräytyy työtaisteluissa ensisijaisesti suojelutyöstä sopimisen kautta. Suojelutyön määrittäminen taas perustuu neuvotteluihin, joita käydään paikallisesti. Käsillä olevassa tilanteessa on löydettävä yhteiset keinot siihen, että työvoimapulasta kärsivällä alalla suojelutyön ja lakko-oikeuden yhdistäminen onnistuu.

Työnantajille on annettu käyttöön useita välineitä ilman, että työntekijöiden mahdollisuutta osallistua lakkoon täytyy rajoittaa potilasturvallisuuden tähden. Potilasturvalain käyttöönotto olisi erittäin raskas, perusoikeuksiin puuttuva keino. Teen kaikkeni sen eteen, ettei sitä säädettäisi.

Kim Berg (sd.)

kansanedustaja

Vaasa

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje