Yleisöltä

Hoitotyö on osa huoltovarmuutta

Jaa artikkeli

Parisen vuotta sitten tehtiin tulipalokiireellä maskikauppaa monilla miljoonilla. Tilanne oli vakava, kansalaisten turvallisuus oli uhattuna. Alkusekoilujen jälkeen opittiin puhaltamaan yhteiseen hiileen, havaittiin puutteet huoltovarmuudessa.

Nyt on maskeja riittävästi, mutta maskien takaa puuttuu yhä enenevässä määrin hoitajia. Kansalaisten hoidollinen huoltovarmuus rapistuu. Tilanne on jälleen vakava.

Molemmat em. tilanteet liittyvät huoltovarmuuteemme. Mutta tilanteilla on kuitenkin vissi ero. Maskikriisi tuli yllättäen, mutta hoitajien määrän kriittinen väheneminen on nähty jo vuosien ajan.

Ihmetyttää, miksi päättäjät ovat tiedosta huolimatta painaneet päänsä pensaaseen, tätä ajolähtoäkö odottelemaan? Nyt tarvitaan nopeasti reiluja korjausliikkeitä hoitotyön palkkaukseen ja työolosuhteiden korjaamiseen. Meidän kaikkien vuoksi.

Alan palkkaus ei prosenttikorotuksilla tule kuntoon, tarvitaan yksinkertaisesti lisää rahaa.

Olen toiminut yli kolmekymmentä vuotta terveysalan opettajana. Sinä aikana on Suomessa valmistunut kymmeniätuhansia hoitajia.

Luvattoman usein tapaan entisiä opiskelijoitani, sairaanhoitajia ja lähihoitaja, jotka kertovat etteivät ole päivääkään tehneet koulutustaan vastaavaa työtä. On erilaisia syitä, miksi on ollut pakko etsiä paremmin palkattua työtä.

Palkka on alalla kuin alalla vetovoimatekijä, työolot ja siihen liittyvät asiat taas lisäävät pitovoimaa. Hoitoalan palkkavertailuun liitetään usein vuorotyö- ja sunnuntailisät. Se ei ole oikeudenmukainen lähtökohta, koska suuri joukko hoitajia tekee pelkästään päivävuoroja.

Ei ole kenenkään etu, että alasta innostunut vaativan koulutuksen saanut hoitaja, perheellinen tai perheetön, miettii koko ajan alan vaihtamista siksi, ettei tule toimeen palkallaan.

Hoitajaksi kasvetaan myös työkokemuksen kautta, mitä enemmän työkokemusta, sitä vahvempi ammattitaito ja kyky yhä vaativampiin tehtäviin. Tämän arvokkaan osaamispääoman valuminen muihin töihin tai ulkomaille on estettävissä palkkauksen korjaamiselle ja työoloja kohentamalla.

Toimiva terveydenhuolto on osa huoltovarmuutta ja huoltovarmuuden turvaaminen kuuluu nimenomaan poliitikoille. Kansan valitsemat kansanedustajat eivät voi väistää vastuutaan terveydenhuoltojärjestelmän toimivuuden turvaamiseksi niin rauhan kuin poikkeusolojenkin aikana.

Turvallisuudella on aina hintansa. Huoltovarmuuden turvaamista ei voi ratkoa pelkästään työmarkkinapöydissä. Korkeatasoista terveydenhuoltojärjestelmäämme ei saa päästää lyhytnäköisillä toimilla rapautumaan!

Martti Pajulammi

Seinäjoki

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje