Yleisöltä

Huoltovarmuutemme on turvattava

Jaa artikkeli

Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan ja jo pandemian sekoittamat globaalit toimitusketjut ovat myllerryksessä. Niiden rakentuminen uudelleen normaaliin, jossa toimitusajat, saatavuus ja hinnoittelu ovat ennustettavia, voi kestää pitkään. Mahdollinen Venäjän häirintä Nato-hakemuksemme jättämisen jälkeen haastaa myös huoltovarmuuttamme,

Huoltovarmuus tarkoittaa yleensä kykyämme sellaisten taloudellisten perustoimintojen ylläpitämiseen, jotka ovat välttämättömiä ihmisten elinmahdollisuuksien, yhteiskunnan toimivuuden ja turvallisuuden sekä maanpuolustuksen materiaalisten edellytysten turvaamiseksi vakavissa häiriöissä ja poikkeusoloissa. Se on materiaalien ja varaosien toimitusvarmuutta, mutta myös teollisen osaamisen ja tuotannon ylläpitoa sekä huollon toimivuutta poikkeusoloissa. Huoltovarmuuden rakentaminen luo kysyntää suomalaisille yrityksille ja työpaikkoja. Se lisää verotuloja ja vakautta.

Sivistys luo myös pohjaa henkiselle huoltovarmuudelle. Kyky tarttua merkityksellisiin ajan ilmiöihin, halu ymmärtää ja oppia niistä sekä toinen toisemme kunnioittaminen ovat sivistystä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastuspalvelujen varautuminen häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin perustuu valmiuslakiin, pelastuslakiin ja sotelainsäädäntöön. Kriisitilanteissa on huolehdittava peruspalvelujen jatkuvuudesta.

Häiriö- ja poikkeustilanteissa sosiaalihuollon tehtäviä ovat mm. evakuoitavien huollon järjestäminen, ruoka- ja tarvikehuollon ja kiireellisen majoituksen järjestäminen, kriisipuhelimen avaaminen sekä ihmisten toimeentulon varmistaminen. Riittävän perusturvan ja hyvinvoinnin varmistaminen kaikille on meille sosialidemokraateille ihmisarvokysymys sekä yhdenvertaisuus- ja oikeudenmukaisuuskysymys. Henkisen tuen antaminen luo kriisinkestävyyttä ja uskoa tulevaan.

Maatalouden elinvoima, kotimainen alkutuotanto, ruokahuolto sekä energiahuoltovarmuus on varmistettava. Meillä Suomessa tulee olla ruokaa omasta takaa kaikissa tilanteissa. Ei voi olla niin, että kauppa käärii isot voitot, mutta mm. pohjalaismaakunnissa asuvilla viljelijöillä tai maatalousyrittäjillä ei ole varaa tuottaa meille ruokaa.

Marinin (sd.) hallitus ja sen maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) ansaitsevat tuen arvoketjun ja ruokamarkkinoiden muuttamiseksi oikeudenmukaisemmiksi. Huoltovarmuutemme huutaa päätöksiä, joilla turvataan alkutuotanto ja varmistetaan, että teollisuus saa tarvitsemaansa raaka-ainetta ja kaupan hyllyt täytettä.

Tämän hallituksen 700 miljoonan euron energiapaketti vihreän siirtymän vauhdittamiseen tukee irtautumista fossiilisesta, Venäjältä tuotavasta energiasta. Sen lisäksi on etsittävä aktiivisesti keinoja ruoan, energian ja polttoaineiden maailmantilanteen vuoksi nousseiden hintojen kohtuullistamiseen ihmisille, etenkin pienituloisille ja lapsiperheille. Kustannusten nousua kasvukeskusten ulkopuolella on myös hillittävä.

Arto Rautajoki

YTT

piirihallituksen jäsen

Pohjanmaan Sosialidemokraatit ry

Seinäjoki

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje