Yleisöltä

Hyppy kevään syliin

Leskenlehdet kukkivat kevään sylissä.
Leskenlehdet kukkivat kevään sylissä.
Kuva: Katriina Risku-Vartiainen
Jaa artikkeli

Pitkä takatalvi ja pitkä korona ovat syöneet meidän kaikkien elämänvoimia. Siihen vielä päälle kuristavat kuvat Ukrainan sodasta, niin kukaan ei ole meistä liian helpolla päässyt. Nato-pohdinta on sekin ottanut luonnon päälle.

Kotipihapiirissä pikkukuuseen pesäänsä tekevät sepelkyyhkyt ovat sittenkin vielä hengissä. Niitä jo luulimme paleltuneiksi kaiken räntäsateiden keskelle. Mutta koitti päivä, koitti toinen päivä ja päivänä kolmantena auringon yllättäen paistaessa, ne istuivat kahdestaan kuhertelemassa vaahteran oksalla.

Kyllä elämässä on vielä paljon onnea ja päivänpaistetta näköjään meille kaikille ”ressukoille”, kun osaa katsoa asioita oikeasta vinkkelistä.

Hanhet lentävät lomittaisissa auroissaan kohti länttä. Ne kaakattavat mennessään. Avoimesta ikkunasta sen kuulee.

Päivät ovat niin tulvillaan lämpöä, että perhosetkin jo lentelevät. Pihapiirin kuninkaaksi on kuitenkin valikoitunut iso, vanha varisukko, jonka kiitolentoa oksa suussa on mahdotonta olla ihailematta. Viime vuosi meni pesänteossa siltä vielä harjoittelussa. Nyt sen itsevarmuus kyllä jo hymyilyttää sisäänpäin.

Viiden laulujoutsenen aura lentää matalalta pellon päältä ohi. Niiden siiven iskut melkein korva erottaa. Isotikka käy syömässä talipalloja, ja vuoroaan odotteleva mustarastas puhkeaa elämänsä parhaisiin trilleihin, laulunsa allegretto vivace -osassa. Koko talven me kaikki olemme laulujen merkeissä menneet eteenpäin enemmän andanten tahdissa. Mutta nyt on tullut yllättäen hyppy syvälle kevääseen. Ajatella sitäkin, että tällä menolla käki kukkuu jo muutaman viikon päästä.

Vappuna tietysti, on ne pakollisiksi muodostuneet räntäsateet. Mutta sehän on enemmän pukeutumiskysymys kuin luonnonlaki.

Ensimmäiset krookukset ja leskenlehdet ovat jo jokapäiväistä onnea. Kyllä hyppy tänne syvälle kevään syliin vain kannatti. Täällä meidän kaikkien on niin ihanaa ja hyvä olla.

Lisäisiköhän tähän vielä, että päivä paistaa pahoillekin ja vappusimassa elämä kuplii.

Katriina Risku-Vartiainen

Vantaa

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje