Yleisöltä

Hyvä kello kauas kuuluu, kiky-kello vielä kauemmas

Vietimme juuri suomalaisen kulttuurin, eli Kalevalan päivää. Tämä Suomen kansalliseepos on runomittaan kirjoitettu tarina, jota pidetään Wikipedian mukaan ”yhtenä suomalaisen kulttuurin kulmakivistä ja merkkipaaluista”.

Ehkä on osin Kalevalan ansiota, että me suomalaiset olemme erilaisia sanontoja ja sananlaskuja taajaan käyttävä kansa. Siksipä muokkasin ”hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas” -sananpartta työmarkkinakentälle istuvampaan muotoon. Kiky-kello kun kilkattaa työntekijöille yhä.

Kilpailukykysopimus (eli kiky-sopimus) tuli voimaan 1.1.2017. Juha Sipilän hallitus edellytti tuolloin, että työmarkkinaosapuolet tekevät kiky-sopimuksen Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Ellei sitä olisi syntynyt, olisi voimaan tullut Sipilän hallituksen pakkolakipaketti, joka olisi sisältänyt kosolti vielä suurempia heikennyksiä työntekijöille.

Kiky-sopimus lisäsi työntekijöiden työaikaa, pysäytti palkankorotukset ja leikkasi julkisen puolen lomarahoja 30 prosentilla. Näiden päälle työntekijöille siirrettiin 2,05 prosenttia työnantajille kuuluneita palkan sivukuluja. Nämä työnantajamaksut ovat edelleen voimassa, vaikka muista kiky-sopimuksen heikennyksistä on pääosin päästy eroon.

Suomen kilpailukyky on nyt hyvissä kantimissa. Siihen nimittäin vedottiin, kun kiky-sopimusta heikennyksineen vaadittiin tehtäväksi. Sen sijaan työntekijöiden ostovoima on laskenut 2010-luvun tasolle, jolloin Suomessa oli edellinen taantuma.

Samaan aikaan, kun hintataso on noussut suunnilleen kaikkialla, eivät palkansaajien lompakoissa eurot tahdo riittää tavalliseen elämiseen. Työssäkäyviä köyhiä on yhä enemmän. Kukkaron täytettä tarvitaan, vaikka tälläkään kerralla palkkaneuvotteluissa työnantajilta ei heruisi tuloksen tekijöille ropostakaan, oli ala mikä tahansa ja vaikka olisi tehty ennätystuloksia.

Tähän mennessä työntekijät ovat maksaneet työnantajamaksuja jo pian 12 miljardia euroa. Joka vuosi summa kasvaa noin kaksi miljardia lisää.

Jos keskipalkkainen duunari aloitti työuransa vuonna 2017, hän maksaa kiky-maksuja noin 45 000 euroa koko työuransa aikana. Moniko duunari tienaa edes yhden työvuoden aikana tuon verran?

Kun työnantajamaksut palautetaan takaisin työnantajien maksettavaksi, työntekijöillä on varaa kuluttaa enemmän. Se myös tuo valtiolle lisää verotuloja, joilla mm. mahdollistetaan meille kaikille tärkeitä julkisia palveluita.

Kiky-kellon kilkatus saa loppua.

Piia Yli-Heikkuri (sd.)

aluetoimitsija

Vaasa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje