Yleisöltä

Hyvinvointia, kenelle?

Jaa artikkeli

Olen elinaikanani saanut nähdä monenlaista hallinnollista ”kehitystä”. Vain lääninhallinnon poistaminen näytti vähentäneen byrokratiaa.

On myös puhuttu byrokratiatalkoista, jolla annettiin veronmaksajalle illuusio siitä, että verorahaa kuluttava hallinnointi vähenisi. Päinvastoin on käynyt, mistä todistaa pikkuvirkahenkilöiden harrastama hallintoalamaisten lisääntynyt simputus.

Toista vuosikymmentä ovat vaaleilla valitut luottamushenkilöt luvanneet parantaa terveydenhuollon toimintaa. Ikiliikkujan keksijät lupaavat parempaa halvemmalla. Keksittiin ikuisuusongelmalle uusi nimi – hyvinvointialue. Minulle aiheuttaa kuitenkin pahoinvointia veronmaksajan älyn aliarviointi. Pitääkö nähdä musta valkoisena kun meitä psyykataan ilmeisen katteettomalla höttönimellä? Siis kuka tulee voimaan hyvin?

Rakas äänestäjä! Mietitäänpä yhdessä mitä olemme tekemässä, kun käytämme oikeuttamme valita edushenkilöitä.

Eikö nyt aiotakin lapioida kuntien vastuulta valtaosaa hyvinvoinnin tehtävistä uusille ”alueille”. Sinne menevät sosiaali-, terveys- ja pelastustoimi; tärkeimmät mainitakseni.

Samaan syssyyn alue saa myös näiden toimialojen rahat. Lähtevätkö sinne myös päättäjät siinä suhteessa, jossa työ kunnissa vähenee? Nyt saamme äänestää uuden hallintoportaan, joka ei työskentele ilmaiseksi.

Me siis maksamme edelleen kunnanvaltuutettujen entisen määrän ja lisäksi uudet aluevaltuutetut. Perustellaan, että työ hyvinvointialueella tuottaa parempaa tulosta; ”on leveämmät hartiat”.

Sama henkilö sitten istuu kahdessa valtuustossa ja ehkä eduskunnassakin. Onko uskottava että hän nyt pystyy parempaan kuin aikaisemmin?

”Hyvinvointialamaisen” kannalta on epäuskottavaa, että samalla kun kokouspalkkiot valtakunnassa nousevat miljoonia, luvataan terveyden- yms. huollossa siitä huolimatta saatavan säästöjä. Mitähän tästä ajattelevat jo nyt alipalkatut sairaanhoitajat? Kenen hyvinvoinnista äänestetään?

Siis mitä tehdä? Pitää äänestää häntä, joka ilmoittaa valituksi tullessaan luopuvansa entisestä tehtävästä kunnassa, ja että tuota tehtävää ei enää täytetä. Tiivistäen sanottuna: Valtuutettu siirtyy työnsä mukana. Lähes puolet suomalaisista ei uuteen hyvinvointihöttöön usko, mikä todistaa kansan kokemusperäisestä viisaudesta.

Osaisiko joku uuden hallintohimmelin kannattaja kumota yllä sanotun?

Kalle Lanamäki

Vaasa

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje