Yleisöltä

Hyvinvointialue ja pelastustoimi

Jaa artikkeli

Suomessa ollaan menossa kohti historiallisia vaaleja. 23.1.2022 valitaan hyvinvointialueiden luottamushenkilöt, joiden tehtävän on 2023 aloittavien hyvinvointialueiden johtaminen.

Hyvinvointialueen, jota he alkavat johtaa, tulee järjestää sille lailla säädetyt tehtävät. Hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä ovat toiminnan alkaessa sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi.

Kaikki kuntien tehtävät eivät siirry hyvinvointialueelle, vaan edelleen kunnille jää tehtäviä.

Keskusteluissa on viime aikoina keskitytty paljolti sote-puoleen ja siihen liittyviin asioihin. Terveys kiinnostaa ihmisiä ja puhuttaa, varsinkin, kuinka se tuotetaan ja missä.

Toinen lakisääteisistä tehtävistä on jäänyt vähemmälle, ehkä siksi, että se on toiminto, jota ei kohtaa kuin ongelmatilanteissa.

Tapaturmat ja onnettomuudet ovat merkittävin uhka arjen turvallisuudelle menetettyjen ihmishenkien määrissä mitattuna. Pelastuslaitokset pelastavat yli 3 000 henkilöä vuodessa.

Meillä on tällä hetkellä tehokas ja laadukas pelastustoimi. Tämä on muodostunut aluepelastuslaitoksista. Uudistuksessa nämä laitokset lakkaavat ja hyvinvointialueen tulee hoitaa pelastustoimi alueellaan.

Laitokset hoitavat tehtäviä tällä hetkellä palvelutasopäätösten mukaisesti, päätoimisen ja sopimushenkilöstön voimin. Tulevaisuudessa toivottavasti tämä muoto toimia jatkuu.

Kunnilta poistuu uudistuksen myötä mahdollisuus nykyisten lautakuntien kautta vaikuttaa palvelutasopäätökseen. Päätökset tehdään tulevaisuudessa hyvinvoinnin aluevaltuustossa ja -hallituksessa.

Rahoitus tulee valtiolta ja hyvinvointialue saa kokonaissumman, jolla sen on hoidettava alueensa lakisääteiset tehtävät.

Aika näyttää, pysyykö rahoitus raameissa ja tehtävät saadaan hoidetuksi. Kuinka Pohjanmaan hyvä asemaverkosto pysyy yllä ja päätoimisten ja sivutoimisten henkilöiden työ turvallisuuden eteen jatkuu yhtä laadullisena, kuin se nyt on.

Uhkapilviä ovat väestön ikääntyminen, kielelliset tarpeet ja maaseudun autioituminen. Onnettomuudet ja ongelmat vaan eivät kysy aikaa ja paikkaa. Ammattitaistoista apua tarvitaan.

Tulevan vaalin myötä uudet aluevaltuustot rakentavat rautatien seuraaville valtuustoille ja näin ollen on hyvin tärkeää, että tulevaan Pohjanmaan valtuustoon saadaan jäseniä, jotka ovat perillä pelastustoimesta ja ymmärtävät sen rakenteen ja toiminnan.

Juha Dahlbo (kok.)

aluevaaliehdokas

Vaasa

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje