Yleisöltä

Ikäihmisille turvallinen koti

Nyt korostetaan liikaa kotiin tuotavaa hoitoa ja hoivaa ikäihmisille. Kukaan ei pärjää kotona viimeisiä vuosiaan siinä vaiheessa, kun voimat ovat vähissä ja avuntarve suurta.

Minkään instanssin resurssit ja rahat eivät tule milloinkaan riittämään siihen, että vanhus yksin kotona tuntisi olonsa tarpeeksi turvalliseksi ja saisi kaiken tarvitsemansa avun. Haja-asutusalueilla pitkine matkoineen hoiva tulee kalliiksi. Eri asia, jos omaiset ovat hoivassa mukana.

Vanhushuoltomme tarvitsee perusteellisen remontin. On pikaisesti perustettava asutuskeskuksiin suuria, laadukkaita monitahoisia asumisyhteisöjä, joissa koteja erikuntoisille ikäihmisille palveluasumisesta saattohoitoon. Ja sinne yleisiä palveluja kampaamoita, hierojia, kahviloita, kioskeja jne. kaikkien kansalaisten käyttöön. Sinne oma, tarvittava, riittävä henkilökunta, joka olisi aina lähellä ja saatavissa.

Jokaisessa kunnassa osataan varmaan ennakoida ikäihmisten tuleva määrä ja asumisyhteisöt perustaa tarpeenmukaisen suuruisiksi.

Nyt paljolti viranomaiset määrittelevät vanhuksen asumisolot, toki vanhusta kuunnellen, mutta suunnitelmat eivät aina toteudu tai toimivat pitkilläkin viiveillä juuri palveluasuntojen ja tehostetunpalveluasumispaikkojen puutteesta.

On annettava valta vanhuksen/omaisten itse päättää, miten ja missä haluaa viimeiset vuotensa asua, valta siihen esimerkiksi milloin haluaa asumisyhteisöön ja millä aikamääreellä, vaikkapa heti. Voisi olla vaikka jokin ikäraja, esimerkiksi 75 vuotta, jonka jälkeen on oikeus asumisyhteisöön niin halutessaan. Tämä jos mikä antaisi meille kaikille turvan vanhuuden varalle jo ajoissa ja poistaisi huolet.

Asumisyhteisöasumista pitää perustaa riittävästi, nyt sairaaloissa odottelee paikkaa turvalliseen kotiin joukko vanhuksia, turhaan vievät paikkoja muilta.

Keskittäminen esimerkiksi tarvikehankinnoissa ym. vähentää kustannuksia. On väärin, kun nykyään paljon aikaa ja rahaa kulutetaan tien päällä.

Rahaahan tämä muutos vaatii mutta ajan kanssa tasoittuu. Rahaa on nyt vain löydyttävä, jos todella annamme vanhuksillemme paremman elämän.

Liian paljon puhutaan vanhustemme huonoista oloista ja asumisesta, tekoja tarvitaan.

Muuten, jos hyväkuntoiselta vanhukselta kysytään, missä haluaisi vanhuutensa viettää, usein saa vastauksen ”kotona” mutta voimien vähetessä asia muuttuu kokonaan ja halu turvaan on suuri

Aira Kuntila

Teuva

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje