Yleisöltä

Insuliinien apteekkivaihto toisi vaaratilanteita

Insuliininpuutosdiabetesta sairastavan täytyy käyttää insuliinia pysyäkseen elossa. Jos pitkä- ja lyhytvaikutteinen insuliinivalmiste sekaantuvat keskenään, seuraa virhe annostelusta välitön vaaratilanne, jopa hengen menetys.

Tällainen sekaantumis riski on todellinen, koska insuliinin annostelussa käytettävien kynien värit voivat olla eri valmistajalla päinvastaiset eli esimerkiksi keltainen pitkävaikutteinen insuliinikynän väri voikin olla juuri päinvastainen kuin toiselle valmistajalla oleva keltainen lyhytvaikutteisen insuliinikynän väri. Henkilö luulee pistävänsä pitkävaikutteista illalla nukkumaan mennessä ja todellisuudessa meneekin lyhytvaikutteista. Seurauksena on yöllinen hengenvaarallinen matala verensokeri, joka pahimmillaan johtaa hengen lähtöön.

Insuliinihoito on jo nyt tarpeeksi vaativaa. Insuliinia annostellaan aina syömisen yhteydessä eli 5–7 kertaa päivässä ja lisäksi perusinsuliinia eli pitkävaikutteista 1–2 kertaa vuorokaudessa. Diabetesta sairastavia on kaikenikäisiä, osa hoitaa itse oman insuliinin annostelun, osalle vanhemmat tai muut läheiset sekä muut hoitoon osallistuvat tahot. Stressi lisääntyy kaikilla, joita diabetes jollain tavoin koskettaa !

Todellisia säästöjä ei synny, vaan kustannukset voivat moninkertaistua lisääntyneinä yhteydenottoina diabeteshoitajiin ja lääkäreihin, kiireelliset avun tarpeet lisääntyvät kun insuliinihoito tasapaino muuttuu turhien insuliinivaihdosten myötä. Insuliini on elämää ylläpitävä lääke ja kaikki eri insuliinit eivät sovi kaikille, vaan lääkitys on aina henkilökohtainen.

Arvoisat päättäjät! Älkää hyväksykö insuliinin apteekkivaihtoa! Näennäinen säästö toisi moninkertaiset kustannukset ja lisäisi inhimillistä kärsimystä sekä taloudellista kuormitusta diabeetikkoperheissä, kun lääkäri- ja diabeteshoitajakäynnit lisääntyvät kaiken muun stressin ohella.

Virpi Kanth

puheenjohtaja

Etelä-Pohjanmaan Diabetes ry

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje