Yleisöltä

Iranin suuri häpeäpäivä

On taas kulunut vuosi Iranin lähihistorian kenties häpeällisimmästä päivästä, eli vuoden 1979 vallankumouspäivästä, jolloin Pahlavin dynastian shaahi suistettiin vallasta ja tilalle nousi valtaan islamilaisen shiiapapiston eli mullahien keskiaikainen ja taantumuksellinen hirmuhallinto.

Pahlavit pyrkivät tekemään Iranista nykyaikaisen ja modernin maan, elvyttämään iranilaista kulttuuria ja rajoittamaan mullahien yhteiskuntallista valtaa.

He myös pyrkivät parantamaan naisten asemaa vapauttamalla heidät uskonnollisista rajoituksista, helpottamalla heidän osallistumista yhteiskunnalliseen toimintaan sekä antamalla äänioikeuden heille vuonna 1963. Nämä kaikki parannukset naisten asemaan saivat taantumukselliset mullahit vihaamaan shaahia entisestään.

Maailman poliittinen tilanne aiheutti suuria ongelmia Pahlavin aikana, mutta niistä huolimatta, Iran oli kehittymässä suurin harppauksin ja muuttumassa uudenaikaiseksi valtioksi. Jotkut kuitenkin kritisoivat shaahin hallintoa sen kovista otteista oppositiota kohtaan ja poliittisesta riippuvuudesta Yhdysvalloista.

Viimeisen 44 vuoden tapahtumat maailmassa ovat kuitenkin osoittaneet, että shaahi oli oikeassa monessa suhteessa. Shaahin aikaiset islamistivangit ovat 44 vuoden ajan olleet ylläpitämässä islamilaista hirmuhallintoa, jonka peruspilari on ollut shiiapapiston ehdoton itsevaltaisuus, kaiken erilaisuuden tukahduttaminen, naisten ja vähemmistöjen alistaminen, ihmisoikeuksien polkeminen ja poliittisten vankien kiduttaminen ja murhaaminen.

Shaahin vasemmistolaiset vastustajat puolestaan ihailivat itäblokin hallintomallia, joka niin ikään perustui diktatuuriin ja sortoon.

Historian valossa Shaahi oli myös oikeassa solmiessaan poliittiset ja yhteiskunnalliset suhteet länteen Iranin teollisen kehityksen, vaurauden ja tulevaisuuden varmistamiseksi.

Tänä vuonna tilanne on kuitenkin merkittävästi erilainen. Iranissa on meneillään kauan odotettu suurvallankumous hirmuhallintoa vastaan.

Jo 44 vuoden ajan kestäneen ihmisoikeuksien raa’an polkemisen jälkeen erityisesti naiset ja nuoret ovat läpeensä kyllästyneitä ja haluavat vihdoin kaataa taantumuksellisen ja julman islamilaisen hallinnon lunastaakseen itselleen vapauden ja ihmisarvoisen elämän.

Mullahien hallinto heti perustamisensa jälkeen on sortanut kaikkia muita ja erityisesti naisia pakottamalla heidät kaikki käyttämään islamilaista hijabia.

Meneillään oleva vallankumous syttyi sen jälkeen, kun nuori nainen, Mahsa (Zina) Amini murhattiin moraalipoliisin huostassa koska hän ei pukenut hijabia kunnolla.

Islamilainen hirmuhallinto on yrittänyt tukahduttaa kansannousua tappamalla, haavoittamalla ja sokeuttamalla mielenosoittajia kaduilla sekä pidättämällä ja teloittamalla heitä.

Tästä kaikesta huolimatta, erityisesti naisten ja nuorten käynnistämä kansannousu jatkuu eri muodoissa ja tällä kertaa sen on tarkoitus johtaa kauan odotettuihin yhteiskunnallisiin muutoksiin ja avata portit iranilaisen yhteiskunnan kehityksen edestä ja johdattaa sen edistykselliseen ja demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen perustuvaan hallintomuotoon.

G. Moghadampour

Vaasa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje