Yleisöltä

Iso Paha Seinäjoki

Jaa artikkeli

Olipa kerran Etelä-Pohjanmaalla kaupunki nimeltä Iso Paha Seinäjoki, josta oli vuosien saatossa kasvanut maakunnan palveluiden keskittymä. Maakunnan muut kunnat eivät aina olleet mielissään siitä, miten Iso Paha Seinäjoki käytti äänestyksissä suurinta päätösvaltaansa yhteisistä asioista päätettäessä. Muut kunnat kokivat välillä tulevansa väärin kohdelluiksi, ja Ison Pahan Seinäjoen ajavan päätöksissä vain omaa etuaan. Tämä aiheutti ajoittain kitkaa kuntien yhteistyöhön…

Seinäjoen asema keskuskaupunkina jatkuu tulevalla Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Hyvinvointialueen aluevaltuustoon äänestetään valtuutetut, jotka päättävät tulevaisuudessa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista koko Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Tulevilla valtuutetuilla on valtava vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen hallinnon perustuksen luomisessa. Perustuksen pitäisi taata palvelujen sujuminen ongelmitta, kun järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja sairaanhoitopiireiltä hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta.

Huolta on ilmaistu siitä, että isoista kaupungeista valitaan aluevaltuustoihin edustajia niin paljon, että pienempien kuntien edustajia ei pääse läpi montakaan. Toisaalta taas on esitetty, että tulevat aluevaltuutetut edustavat koko hyvinvointialuetta, eivätkä vain omia kuntiaan. Asiantunteva valtuutettu ottaa päätöksissä huomioon koko alueen edun, ei vain oman kuntansa, tuli hän sitten Seinäjoelta, Soinista tai Karijoelta.

Tarinan seuraavan luvun kirjoittavat tulevat aluevaltuutetut. Olisiko Iso Pahan Seinäjoen aika jo poistua tarinasta kokonaan? Onnellista jatkoa määrittävät monet tekijät, tärkeimpänä niistä sitoutuminen aitoon yhteistyöhön koko hyvinvointialueen etua ajatellen. Toivon tuleville valtuutetuille oikeudenmukaista, tasa-arvoista ja kaikkia toimijoita huomioivaa avarakatseisuutta päätöksentekoon. Eteläpohjalaisuus on aina ollut ja tulee olemaan maakuntamme vahva yhteinen identiteetti, josta saamme olla ylpeitä ja jota tulee entisestään vahvistaa hyvinvointialueen syntymisen myötä.

Anne Saari (kesk.)

aluevaaliehdokas

Seinäjoki

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje