Yleisöltä

Itämaiden suuret tietäjät

Jaa artikkeli

Nämä Itämaiden suuret tietäjät eivät sitten tuoneetkaan mukanansa suitsukkeita, kultaa ja mirhamia, vaikka jätimmekin Nato-hakemuksemme. Antoivathan kumminkin sellaista tietoa, jota monet väittävät puhelimella keskenään vaihdetuksi. Mitään varmoja todisteita Recep Tayyip Erdoganin ja Vladimir Putinin yhteisistä sopimuksista ei kuitenkaan ole. Valtaa ja voimaa on molemmilla miehillä niin, että enimmät päälle kaatuu.

On hyvä tarkastella asiaa monesta näkökulmasta.

Pitää muistaa näiden maiden suuret kulttuuri- ja historialliset erot verrattuna Pohjoismaihin ja muihin EU-maihin. Diktatuuri-sanaa ei tarvitse kaukaa etsiä näiden miesten kohdalla. Yhteiskunnat ovat molemmissa maissa autoritaarisia.

Erdoganilla ovat Nato-maat kovassa syynissä, tikun nokassa. Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksien kohdalla molempia on lyöty kovaa kintuille. Vaikka Putinin osuudesta asiaan ei aivan varmaa voida sanoakaan, lämpimät välit heillä joka tapauksessa on.

Erdogan vaikuttaa kovalta luulta, joka ei suosi naisia neuvottelijoina. Taitaa kovassa syynissä olla myös neuvottelijoiden sukupuolisuuntautuminen.

Ruotsi on vielä kovimmilla kuin Suomi. Nyt Recep Tayyip Erdogan esittää erotettavaksi Ruotsin puolustusministeriä Peter Hultqvistia osallistumisesta yli kymmenen vuotta sitten vangitun PKK-johtaja Abdullahin Öcalanin juhlaan. Mitä tästä sanovat Nato ja muut Nato-maat?

Kyllä tulee äiteetä ikävä. Tekisi mieli heittäytyä pessimistiksi ja todeta, että Natoon menosta ei nyt tule yhtään mitään. Toivoa on elävän kumminkin hyvää pitää yllä. Laitetaan kädet kyynärpäitä myöden ristiin, että asioille tulee hyvä lopputulema.

Vaikka tuo huolien ja murheitten sininen lintu tekisi pesänsä sielujemme syvyyksiin, niin ei kumminkaan anneta Itämaiden suurten tietäjien viedä meiltä lopullista elämän iloa.

On niitä kannustavia viestejäkin Natoon pääsystä kuultu ja meille annettu.

Katriina Risku-Vartiainen

Vantaa

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje