Yleisöltä

Jääkärit koko Suomen asia

Vaasan valtuusto ei lämmennyt uusille liputuspäiville I-P:n 14.9. mukaan. Jutussa mainittiin Jukka Mäkysen (ps.) näkemys, että pelkästään valkoisten jääkäreiden juhlistaminen ei ole suosituksen mukaista.

En ota ylistarolaisena Vaasan liputuspäiviin kantaa, koska se on vaasalaisten oma päätösasia. Haluan kuitenkin tuoda mielipiteenäni esille, että jääkärit ovat koko Suomen asia.

Vuonna 1914 perustettu jääkäriliike oli osa Suomen itsenäistymistä ja vapautumista Venäjästä. Itsenäistyvä maa tarvitsi oman armeijan ja oli luontevaa lähettää nuoria miehiä sotilaskoulutukseen Saksaan eli Venäjän vihollismaahan.

Taistellessaan Venäjää vastaan jääkärit saivat Saksan armeijassa sotakokemusta 1. maailmansodassa nykyisen Latvian alueella.

Jääkäreitä saapui Suomeen jo 1917 mm. tiedustelijoiksi ja sabotööreiksi venäläisiä vastaan. Jääkäreiden pääjoukko (JP27) saapui Vaasaan 25.2.1918, kun vapaussota oli alkanut noin kuukautta aiemmin.

Osalle jääkäreistä oli varmaan yllätys joutua taisteluihin oman maan kansalaisia eli punakaarteja vastaan. Vuoden 1918 sodan lopputuloksena Suomi säilyi itsenäisenä, länsimaisena demokratiana.

Viime sodissamme 1939–45 jääkärit toimivat armeijan ylimmässä johdossa. Jääkärit tekivät silloinkin arvokasta työtä itsenäisen Suomen hyväksi, kun Neuvostoliitto ei onnistunut Suomea miehittämään.

Jääkäreitä oli sotien jälkeen mm. puolustusvoimien komentajina. Jääkärit vaikuttivat Puolustusvoimien lisäksi suomalaisen yritysmaailman johtotehtävissä. Muun muassa viimeiseksi jääkäriksi jäänyt jääkärikenraali Väinö Valve oli pankinjohtajana. Taiteilijoista tunnetuin oli Huittisissa syntynyt professori ja jääkärikapteeni Lauri Leppänen, joka mm. veisti Vaasan jääkäripatsaan ja Seinäjoen Mannerheim-patsaan. Leppäsen Arvo-veli oli jääkärimajuri.

Muun muassa näillä ansioilla voidaan puhua koko Suomen jääkäreistä.

Risto Lauhanen

sotahistorian harrastajatutkija

Ylistaro

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Kommentoi

    Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje