Yleisöltä

Jatketaanko ja laajennetaanko Seinäjoen mallia maakuntaan?

Jaa artikkeli

Seinäjoen kasvua ja kehitystä eri osa-alueilla on ihasteltu ympäri valtakuntaa eikä suotta. Olemme Into Seinäjoen myötä onnistuneet yritysasioissa luomaan järjestelmän, jossa paikallisia yrittäjiä kuunnellaan ja tuetaan kohti menestystä monien dynaamisten palveluiden ohella.

Kirkkaiden parrasvalojen varjoissa edistystä on tapahtunut myös inhimillisellä puolella sosiaalipalveluiden ja terveydenhuollon parissa. Syrjäytyneiden matalan kynnyksen tolkkupaja on antanut monelle todella heikossa asemassa olleelle potkua työelämään ja sosiaalipalveluiden lanseeraamalla kaikukortilla pääsee mukaan erilaisiin tapahtumiin.

Hyvinvointipalvelut ovatkin mielestäni jiirissä silloin, kun ne ovat sijoituksia laadukkaaseen elämään eivätkä vain toteuttamisen pakosta tehtyjä lakisääteisiä palveluita. Meillä pohjalaisilla on onneksi vahva taipumus yhteyteen ja välittämiseen keskenämme. Luomme vahvasti yhteistä juttua, jolloin henkiset muurit vaikkapa puolueen tai sosioekonomisen aseman suhteen kapenevat yhteisen hyvän tekemisen parissa.

Usein kaikista vaikeimmassa asemassa olevat jäävät unholaan, ja niin jäävät monilta ehdokkailta näissä vaaleissa. Seinäjoella on kuitenkin oltu uranuurtajia siinä, että ollaan ihmisiä ihmisille eikä jätetä ketään yksin. Tämän osoittaa muun muassa valtakunnan kärkipäässä oleva vertaistoimijoiden eli kokemusasiantuntijoiden osallistuminen akuuttien mielenterveyspalveluiden parissa olevien tukemiseen. Hyvinvointilautakunnassa kuuntelimme nuoria ja ryhdyimme järjestämään olosuhteita kerhoille, joihin esimerkiksi kilpailulliseen harrastustoimintaan kyllästyneet voivat tulla toteuttamaan itseään ilman kilpailua ja tulospaineita niin vetäjän kuin harrastajankin ominaisuudessa.

Kolmannella sektorilla mahtava idea oli vastikään eläköityneen Peräseinäjoen pitkäaikaisen suosikkipapin Markku Ylisen innovaatio värvätä vapaaehtoiset tarjoamaan Koivukaaren palvelukodin asukkaille elämyksellisiä riksakyytejä. Tämä toteutettakoon jokaisessa paikassa, jossa vaihtoehto on pelkkä sängyssä makaaminen.

Paljon parannettavaakin on. Monet uupuvat töissä ja koulussa, jolloin erilaiset lieveilmiöt kuten masennus ja kiusaaminen pääsevät valloilleen. Hyvän johtamisen ja tunne- ja vuorovaikutustaitojen avulla olisi tärkeää seurata sitä, että jokainen asiakas ja työntekijä olisivat jaksavia ja tyytyväisiä. Nykyään erot hierarkian huipulla olevien ja alempana olevien hyvinvoinnissa ovat hälyttäviä niin työpaikoilla kuin kouluissa. Täytyy myös muistaa, että kulttuuri ja liikunta eivät ole terveydestä erillisiä linnakkeita, vaan sen käyttökelpoisia lisääjiä.

Vapaaehtoisten käyttöä ei helpota se, että innolla ja pieteetillä hyvää työtä tehneet yhdistykset kuten esimerkiksi Seinäjoen alueen mielenterveysyhdistys, Peräseinäjoen ruokajaosta vastaava uloskutsutut ry ja Seinäjoen Invalidit eivät taloudellisten resurssien puitteissa pysty tekemään sitä kustannustehokasta ja äärimmäisen voimaannuttavaa sekä inhimillistä työtä, jonka avulla vähäisimmältäkin näyttänyt voi nousta vaikka maailman huipulle.

Myös omaishoidossa, nuorten mielenterveyspalveluissa ja lastensuojelussa on paljon parantamisen varaa. Omaishoito on todella ylivoimaisesti kustannustehokkain ja inhimillisin vaihtoehto ikäihmisten hoitoon, mutta silti moni omaishoitaja joutuu arvokkaan työnsä kanssa kamppailemaan köyhyysrajalla ja puolustamaan ihan perusoikeuksienkin osalta hoidettavaansa.

Moni nuori lääkitään eläkkeelle, kun terapeutit ovat korkeista opiskelukustannuksista loppu ja terapiaan pääsyn kriteerit korkealla. Lastensuojelussa lapsia erotetaan vanhemmistaan tilaisuuden tullen useita satoja euroja päivästä per lapsi laskuttaviin laitoksiin kuin käärmettä pyssyyn, kun julkisen puolen resurssit ovat niin heikoissa kantimissa, että perheen yhdessäoloa vahvistavat tukitoimet joudutaan usein korvaamaan em. bisneksellä.

Paljon on hyvää ja eteenpäin menevää toimintaa, mutta jonkin verran myös sulaa hulluutta. Enemmän yhdessä tekemistä ja kansalaisten kuuntelua, vähemmän byrokraattista pyörittelyä!

Juha Julmala (kesk.)

aluevaaliehdokas

Peräseinäjoki

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje