Yleisöltä

Jo ihmisiän verran pohjoismaista yhteistyötä

Kansanedustaja Kim Berg (sd.)
Kansanedustaja Kim Berg (sd.)
Jaa artikkeli

Tämän viikon keskiviikkona 23.3. vietettiin Pohjolan päivää juhlistamaan päivää, jolloin yhteistyösopimus Islannin, Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan välillä allekirjoitettiin. Tänä vuonna tämän Helsingin sopimuksenakin tunnetun sopimuksen allekirjoittamisesta tuli kuluneeksi jo 60 vuotta.

Vuosi 2022 on muutenkin juhlavuosi Pohjoismaisessa yhteistyössä, sillä myös Pohjoismaiden neuvosto täyttää järjestönä 70 vuotta.

Kuluneet vuodet eivät ole olleet Pohjoismaisen yhteistyön osalta helppoja. Koronapandemian aiheuttamat poikkeusolot saivat Pohjoismaat muun muassa sulkemaan rajojaan, mikä vaikutti tavallisten ihmisten arkeen, kun esimerkiksi töissä käynti ja opiskelu toisessa Pohjoismaassa vaikeutui.

Vaikka rajojen sulkeminen oli osittain tarpeellista viruksen leviämisen ehkäisemiseksi, aiheutti se myös paljon haittaa ja epävarmuutta ihmisille.

Jatkossa onkin tärkeää miettiä keinoja, joilla rajojen sulkemista voidaan välttää viimeiseen asti.

Vaikka pandemia vaikuttaa edelleen moneen yhteiskunnan osa-alueeseen, on meidän alettava keskittyä jo koronan jälkihoitoon ja normaalimpaan elämään.

Pandemian vaikutuksista esimerkiksi hyvinvointialaan on kertynyt Pohjoismaissa paljon tietoa ja kokemusta, joista voimme ottaa opiksi ja ryhtyä toimiin. Mitä nopeammin ryhdymme toimiin, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on ehkäistä ja torjua ongelmien paheneminen entisestään.

Suomi toimii tänä vuonna Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajamaana ja Turvallinen Pohjola on yksi puheenjohtajuusohjelman teemoista. Se on aiheena ajankohtaisempi kuin ehkäpä pitkään aikaan, sillä kuukausi sitten saimme kaikki herätä sydäntä särkeviin ja julmiin uutisiin. Venäjä oli häikäilemättömästi hyökännyt yön aikana Ukrainaan.

Valitettavasti tilanne näyttää edelleen hyvin synkältä.

Euroopan muuttunut turvallisuustilanne tuo ulko- ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön entistä keskeisemmäksi myös Pohjoismaiden välisessä yhteistyössä.

Vaikka Pohjoismaiden ulko- ja turvallisuuspoliittiset ratkaisut ovat olleet erilaisia, on kuitenkin selvää, että kiinnostusta yhdessä toimintaan myös tältä saralta löytyy.

Ulko- ja turvallisuuspoliittista yhteistyötä onkin syytä kehittää ja syventää jatkossa. Ajankohtainen ja luonteva alue yhteistyön kehittämiselle on esimerkiksi huoltovarmuus, joka on tärkeä osa varautumista.

Pohjoismaiden yhteistyössä käsittelemien asioiden alue on kaiken kaikkiaan laaja, joka osaltaan kertoo luottamuksesta ja halusta etsiä yhteisiä ratkaisuja.

Luottamukseen ja toisten ymmärtämiseen perustuva ystävyys- ja naapuruussuhde kantaa pitkälle ja toimii alueellisesti ihmisten hyvinvoinnin ja vakaan yhteiskunnan pohjana. Kuvaavaa on myös se arvostus, jolla Pohjoismaihin suhtaudutaan maailmalla.

Entistä tärkeämpää näinä haastavina aikoina on, ettei keskinäisen yhteistyön tekemistä lopeteta, vaan ymmärretään sen merkitys myös laajemman rauhan edistämisen ja ylläpitämisen kannalta.

Yhteinen tuki demokraattisemman ja rauhanomaisemman maailman puolesta on nyt tärkeämpää kuin koskaan.

Kim Berg

SDP:n kansanedustaja Vaasasta

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje