Joulun taikaa ja todellisuutta

Joulun viettoon sisältyy erilaisia mielleyhtymiä: fiktiot ja faktat pakkaavat sekoittumaan. Jokunen vuosi sitten tiernapoikien perinnettä pidettiin rasistisena.

Joulua on vietetty rauhan ja valon juhlana, mutta vaikea tuota on mieltää, kun tällä hetkelläkin taistellaan vallasta eri puolilla maailmaa. Kansainvaellukset levittäytyvät yli maantieteellisten rajojen, joille viritellään kiireen vilkkaa esteiksi piikkilanka-aitoja.

Afganistanissa Taleban otti vallan itselleen 2021. Lyhyessä ajassa Afganistan on ajautunut pahan humanitaarisen kriisin partaalle. Syyrian sisällissota kesti yhdeksättä vuotta. Yksistään lapsia kuoli sodan uhreina noin 22 000. Tulitauko astui voimaan vasta 2020.

Israelin, Palestiinan ja Libanonin välillä on tehty ilmaiskuja tänäkin vuonna. Pahimpien yhteenottojen aikana Betlehemin tähden sijaan yötaivasta ovat valaisseet muun muassa huippunopeat risteilyohjukset. Niiden tuhon jäljiltä kenellekään ei löydy sijaa majatalosta.

Uskonnolliset näkemyserot määrittelevät ja sanelevat valtaapitävien ajatuksia ja tekoja: valtaklikkien keskinäisistä kädenväännöistä on siinnyt paljon väkivaltaa. Huoli tiernapoikien rasistisuudesta on pientä tuon rinnalla.

Itäisiltä mailta näyttäisivät viisaat miehet käyneen vähiin. Valtaapitävät eivät tunnu toimivan hyvän hallintotavan ja rauhan edistämisen puolesta. Tuota samaa anemiaa on havaittavissa myös länsimaisten vallanpitäjien keskuudessa.

Historiaan ovat kadonneet ne empatiaa ja kunnioitusta vastasyntyneelle osoittaneet ja lahjoja antaneet itämaan kolme viisasta tietäjää – totta vai tarua?

Jotain sentään hyvääkin.

Joulun taika voi todellakin olla lapsesta kiinni. Ja niin tapahtui, että avopuolisoni lapsenlapsi, pieni tyttönen katseli tutkivasti meitä kahvipöydässä viime joulunaikaan ja totesi sitten mummalleen: ”Halaa sitä”, osoittaen sormellaan minua.

Puolisoni tiedusteli, että minkä vuoksi?, johon 2,5-vuotias vastasi kaikessa viattomuudessaan: ”No että se tulee iloiseksi!”

Kosketus hyvässä on aineeton lahja läheisillemme ja heille, jotka koskettamista ja kosketetuksi tulemista kaipaavat.

Itsekin tähdenpyörittäjänä kynttilänpätkät ansainneena koin tiernapoika-ajan manööverit perin juhlallisina tapahtumina. Se oli sekoitus mielikuvituksen lumoa ja itse tehtyjä rooliasuja. Taianomaista suhdetta todellisuuteen.

Tapani Kurttila

Lapua

    Jaa artikkeli