Yleisöltä

Köyhyys kasvaa nopeasti

Uusimman tilaston mukaan Suomessa asuu jo 700 tuhatta ihmistä köyhyysrajan alapuolella tai syrjäytymisuhan alla. Se on noin 13 % kansasta, liki puoli miljoonaa eläkeläistä, yli 100 000 lasta ja kolmannes opiskelijoista.

Nykyinen inflaatio synkentää ennustetta, nostaa hintoja ja tekee vähävaraisen elämän sietämättömäksi.

Jos edelleen jatkamme eläkkeiden ja palkkojen prosenttikorotuksia, tuloerot vain kasvavat. Pienillä tuloilla saa vähän, suurilla tuloilla saa prosenttipohjaisesti enemmän.

Tilannetta parantaisi euromääräisiin korotuksiin siirtyminen ja kunnallisverotuksen alarajan nostaminen.

On silti hyvä muistaa, että vaikka alarajaa nostettaisiin, maksettavaksi jää veroluontoisia maksuja, kuten työttömyys- ja sairasvakuutusmaksu, työeläkemaksu sekä yle- ja kirkollisvero. Eläkeläisillä jää sairaanhoitomaksu sekä yle- ja kirkollisvero. Vapaalippua ei oikein ole.

Kunnallisveron alarajan nostaminen ja veroluonteisten maksujen alentaminen pienituloisilta takaisi enemmän rahaa käyttöön. Kotimainen kulutus kasvaisi ja osasta tulonsiirtoja voitaisiin luopua. Tämä olisi kansantaloudellisesti järkevämpää kuin nykyinen epätasa-arvoinen malli.

Hyvä ja ehyt työelämä takaa hyvän toimeentulon ja kohtuullisen eläkkeen. Kaikilla ei sitä kuitenkaan ole.

Eläkeläisten asemaa parantaisi eläkkeiden verotuksen ja veroluonteisten maksujen ja vähennysten oikaiseminen palkansaajan kanssa samalle tasolle. Tällä hetkellä samansuuruisesta palkasta ja eläkkeestä jää eri summat käteen. Eläkeläinen saa vähemmän. Siihen ei ole mitään perustetta.

Vaasan Sähkön asiakkaiden elämää helpottaisi se, että Vaasan Sähkö alentaisi sähkön hintaa heti, kvartaaleista välittämättä. Nyt tiedetään, että sähkön hinta on laskenut. Miksi se ei näy kuluttajan sähkölaskussa? Pienituloisen kukkarossa jokainen lisäeuro kuukaudessa varmistaa edes jotain murua rinnan alle viimeisellä viikolla ennen seuraavaa rahantulopäivää.

Elämme nopeasti muuttuvassa kovassa maailmassa. Emme ehkä mahda muutoksille mitään, mutta sille mahdamme, että kaikki pysyvät muutoksessa mukana.

Maria Tolppanen (sd.)

kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Vaasa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje