Yleisöltä

Kaikki oleellinen ihmisyydestä

Eettisesti korkein teko on se, joka tehdään koruttomasti, koska se on oikein – ei kunniaa kaivaten tai seurauksia peläten. (Jarno Hietalahti, Ihmisyyden ytimessä)

Janusz Korczak oli Puolassa asuva lastenlääkäri. Hän kirjoitti laajasti lasten kasvatuksesta sekä oikeuksista ja ylläpiti lasten orpokotia, missä hän pyrki uudistavaan ja hyväntahtoiseen kohteluun.

Vuonna 1940 orpokodin asukit pakotettiin muuttamaan Varsovan gettoon. Korczak muutti mukana, vaikka vastarintaliike oli tarjonnut hänelle turvapaikkaa lukuisia kertoja. Hän ei halunnut jättää lapsia yksin ja kieltäytyi siten pelastamasta itseään.

Geton kurjissa olosuhteissa Korczak koetti ylläpitää lasten optimismia antamalla näille näytelmiä harjoiteltavaksi. Vuonna 1942 natsisotilaat tulivat kuitenkin hakemaan 192 orpoa keskitysleirille. Vielä nytkin Korczakille tarjottiin mahdollisuutta pelastautua, mutta hän ei suostunut hylkäämään hoidokkejaan. Poistaakseen näiden pelkoja hän kertoi, että he menisivät kaikki maalle kauniiseen paikkaan täynnä kukkia, puita ja lintuja.

Lapset pukeutuivat parhaimpiinsa ja asettuivat parijonoon odottamaan. Korczak asteli jonon kärkeen ja kulki lasten mukana asemalle, jossa heitä odotti Treblinkaan vievä juna. Perillä heidät kaikki tapettiin.

Korczak oli pysynyt orpojen rinnalla ja uhrannut elämänsä vain tehdäkseen kauheimmasta heille hieman siedettävämpää. Oma henki oli hänelle vähemmän arvokasta kuin se, että hän saattoi läsnäolollaan vaimentaa vasta maailmaan tulleiden ahdistusta ja kauhua. (Elisa Aaltola, kirjassa Empatia)

Mitä tunnet nyt, kun olet lukenut äskeisen tarinan? Kohotteletko harteitasi ja tuhahtelet välinpitämättömyyttä ilmentäen? Vai pyyhkäisetkö salaa kyyneleen silmäkulmastasi? Mitä tahansa koetkin, se kertoo ihmisyydestäsi kaiken oleellisen.

Markku Laitinen

Pietarsaari

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje