Yleisöltä

Kallis, kalliimpi, sähkö

Sähkön hinta nousi viime viikonloppuna niskavillat nostavalle tasolle. Silti kenenkään sähkölasku ei nouse 383 %. Kilowattihinta sen sijaan on noussut vuodentakaisesta 383 %.

Sähkön hinta ei ole kovin yksinkertainen asia. Siihen vaikuttavat kWh-hinnan lisäksi sähkö- ja jakeluyhtiöiden palvelumaksu, sähkön siirtohinta ja valtion määräämät verot.

Perusmaksut Vaasan Sähkölle ja Vaasan Sähköverkolle ovat pysyneet samana, 12,86 e/kk. Sähkön siirto maksaa edelleen 4,09 snt/kWh. Sähkövero on entinen 2,79 snt/kWh.

Sähkölaskun nostaa perussähkö, joka nousi Vaasan Sähkön alueella viikonvaihteessa 29,90 senttiin/kWh. Vuosi sitten hinta oli 6,19 snt/kWh.

Minua henkilökohtaisesti kiinnostaa eniten se, mikä on tulevien sähkölaskujen lopullinen hinta. Siispä menin aamukahville Vaasan Sähköön ja sain hyvän laskelman.

Laskelma sisältää hallituksen lupaamat valtion tuet. 1.12.2022 alv-alennus 10 % ja 1.1.2023 verohelpotus 60 % , jos lasku on 500–1 500€/kk.

Esimerkissä sähkölämmitystalon kulutus on 28 000 kWh. Maalämpötalossa kulutus on 14 500 kWh.

Sähkölämmittäjälle nousu on todella kova. Kuukaudesta riippuen korotus noin 400–850 e/kk

Maalämpötalossa korotus on noin 300–400 e/kk. Laskelmat perustuvat viime vuoden kulutukseen.

Kerrostaloyksiössä yksin asuvalla pieneläkeläisellä sähkölasku nousee 29 eurosta marraskuussa 59 euroon, mutta tasaantuu sen jälkeen 52 euroon. Enää ei arvota, ostetaanko lääkkeitä vai ruokaa. Nyt arvotaan ostetaanko lääkkeitä, ruokaa vai sähköä.

Kerrostalossa kolmiossa asuva kolmihenkinen perhe joutuu varautumaan kaksinkertaisiin laskuihin, se voi osua lasten harrastuksiin.

Vaikka valtio tulee apuun, se ei riitä. Siksi Vaasan kaupunki on antanut ukaasin Vaasan Sähkölle miettiä keinoja sähkölaskun pienentämiseksi. Kaupunki miettii myös omia keinoja pienentää kulutusta. Sitä työtä tehdään nyt. Kukaan ei ole osannut varautua tähän, siksi on oltava luova ja keksittävä täysin uusia keinoja.

Jos ihmiset eivät pysty maksamaan sähkölaskujaan, ei Vaasan Sähkökään pystyssä pysy. Osakkeenomistajien etu on, että asiakkaat pystyvät hoitamaan maksunsa. Tässä kohdassa inhimillisyys voi tuoda parhaimman voiton.

Lopullisen päätöksen sähkön hinnasta ja sen muodostumisesta tekee kuitenkin Vaasan Sähkön hallitus. Sillä on valta päättää mistä, miksi ja millä hinnalla VS sähköä ostaa ja millä hinnalla sitä eteenpäin myy.

Maria Tolppanen (sd.)

kaupunginhallituksen pj.

Vaasa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje