Yleisöltä

Katsaus eduskunnan kuluneeseen kevätkauteen

Kim Berg (sd.)
Kim Berg (sd.)
Jaa artikkeli

Näin juhannuksen alla on hyvä tarkastella eduskunnan menneen kevään tapahtumia. Olemme jälleen eläneet poikkeuksellisia aikoja eikä ainoastaan koronaviruksen muuntumisen johdosta.

Kevääseen mahtui uusia, järkyttäviä uutisia, kun Venäjä aloitti julman hyökkäyssodan helmikuun lopulla Ukrainaan. Ukrainan tukemisen ohella suurimpana pohdinnan aiheena on ollut sodan vaikutukset omaan turvallisuusympäristöömme ja Nato-jäsenyyden hakeminen, jonka lopulta hyväksyimme eduskunnassa toukokuussa isolla enemmistöllä.

Tämän keskustelun taakse on ymmärrettävästi jäänyt myös monia positiivisia askeleita, joita on saatu otettua.

Työllisten määrä nousi historian ennätystasolle, vaikka esimerkiksi uutta luovat uudistukset pohjoismaisesta työvoimapalvelumallista ja Työkanava Oy:stä eivät ole vielä kunnolla päässeet vauhtiin. Työllisyyden hoitaminen on parasta talouspolitiikkaa ja korkea työllisyysaste auttaa turvaamaan hyvinvointivaltiomme toimintaa.

Elinkustannukset, kuten ruuan ja polttoaineiden hinta, ovat valitettavasti nousseet viime kuukausien aikana nopeasti. Tilanteen kehittymistä ei kuitenkaan ole liian pitkälle jääty ihmettelemään.

Eteenpäin ovat jo menossa kansaneläkeindeksin korottaminen, joka turvaa esimerkiksi toimeentulotukea ja kansaneläkettä saavien arjessa selviytymistä, ja matkakuluvähennyksen enimmäismäärän korottaminen, jolla taas helpotetaan työssäkäyvien tilannetta.

Suoraan bensapumpulla taas tulee näkymään määräaikainen jakeluvelvoitteen lasku, jonka käsittely saadaan eduskunnassa päätökseen pian. Lisäksi on aloitettu kotitalouksien kohdennetun tukijärjestelmän valmistelu.

Sosiaali- ja terveydenhuollon saralla kevään suurimpana asiana on seitsemän päivän hoitotakuun saaminen eduskunnan käsittelyyn. Tilanne perusterveyshuollossa on päässyt pahenemaan jo pitkän aikaa ja hoitotakuun avulla sitä päästään korjaamaan.

Pitkittyessään hoitoon pääsy voi pahentaa sinne hakeutuvan ihmisen tilannetta, jolloin sekä inhimillinen kärsimys kasvaa että tilanteen parantamiseksi saatetaan tarvita enemmän toimenpiteitä. Onkin sekä inhimillisesti että taloudellisesti kestävää nopeuttaa hoitoon pääsyä.

Lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmiin vastaaminen on myös keskeisellä sijalla tämän kevään päätöksissä.

Helmikuun työllisyyspäätöksien yhteydessä hallitus sitoutui korottamaan YTHS:n vuosittaista budjettia miljoonalla nimenomaan mielenterveysongelmien hoidon osalta seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Toukokuisessa lisätalousarviossa esitettiin 120 miljoona euron pakettia lapsille ja nuorille tukemaan koronaviruspandemian aiheuttaman oppimis- ja hyvinvointivajeen korjaamisessa, jonka osana oli 5 miljoonan euron lisäraha helpottamaan lasten ja nuorten mielenterveyden palveluihin pääsyä.

Kevään aikana on saatu eteenpäin monia tärkeitä, tavallisten ihmisten elämään vaikuttavia asioita. Eteenpäin on menty niin työelämän, sosiaali- ja terveydenhuollon kuin kansallisen turvallisuudenkin saroilla.

Syksyllä jatketaan jälleen työtä oikeudenmukaisemman yhteiskunnan puolesta. Sitä ennen haluan toivottaa jokaiselle rentouttavaa ja rauhallista kesää!

Kim Berg

SDP:n kansanedustaja Vaasasta

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje