Yleisöltä

Kauan kestänyttä kuitukinastelua!

Jaa artikkeli

Maalaisjärjelläni olen minä viime aikoina ihmetellyt sitä, kukahan tarvitsee enää nykypäivänä nettiyhteyksissään tietoliikenteessä, maahan kaivettua valokuitukaapelia, arvokkaammalta nimeltään laajakaistaa.

Minun ja monen muunkin mielestä ovat nykyisellään langattomat yhteydet jo kaikille riittävän nopeita sekä tehokkaita ja ne toimivat kokemukseni mukaan kaikkialla. Langattomien yhteyksien nopeus on riittävä, kun käytössä olevat välineet ovat laadukkaita. Useimmiten vika huonoon yhteyteen löytyy tehottomista laitteista. Lisäksi siitä, minkä palveluoperaattorin yhteyksiä käyttää.

Syrjäkyliin laajakaistan kaivaminen saa minultakin hieman kuitenkin ymmärrystä. Varsinkin, jos ja kun kyläläiset ovat yksimielisesti hankkeen hyväksi hommassa mukana.

Mutta, mutta, sitä sopii kyllä ihmetellä, kun valokuitua kaivetaan maahan kaupunkien keskustojen alueella. Jopa aivan tehokkaitten linkkimastojen läheisyydessäkin. Tällainen on rahan hukkaan heittämistä.

Minä olen lähettänyt ulkomaillekin juttuja ja kuvia langattomilla yhteyksillä jo useita vuosia. Näin yhteydet sujuvat paljon halvemmallakin kuin valokuidulla, Lapin erämaistakin. Kalliit liittymismaksutkin säästyvät.

Ihmetellä voi lisäksi sitä, kun avustuksia jaetaan laajakaistan hankkeisiin ihmeteltävän runsaasti.

Bisneksen teko onkin kuituyhteyksien rintamalla ollut myös aina kiivasta. Suorastaan riitaista. Tuorein tapaus tällaisesta kuitukinastelusta pulpahti esiin Savolankylän ja Ähtärinrannan suunnalta.

Muistan toimittajan työstäni ja kuntapäättäjänä sen, kuinka laajakaistasta kinastelu käynnistyi jo 1990-luvulla. Se on jatkunut aina näihin aikoihin asti.

Aluksi sanan säilät heiluivat siitä, kun alueemme kunnat innostuivat Verkko-osuuskunta Kuuskaistan perustamisesta. Lopulta se virallisesti synnytettiin 2002. Osuuskunnan palveluita tuottamaan perustettiin myös Kuuskaistan Palvelut Oy 2013.

Itse olen saanut Töysän-ja Alavuden runsaan rahoituksen vastustajana tappouhkauksiakin. Kahta ilkeämpää, postin välityksellä tulleiden alkuperää, tutki poliisikin. Toiseen oli piirretty pyssyllä posautus selkääni ja taustalla risti sekä tikkukirjaimilla: ”Tässä on sinut kaistasi”.

Muistan miten eräässäkin Töysän kokouksessa kehittyi melkein käsirysyä, kun kuntien rahoittamisen osuuksista väiteltiin puolesta ja vastaan. Alavudellakin Kuuskaistan rahoittamisesta on äänestetty.

Niin vain kävi, että minun ja muidenkin vastustajien puheet kaikuivat kuuroille korville. Enemmistö ratkaisi. Näin tapahtui, vaikka maakunnallisten ja valtakunnallisten puhelinyhtiöiden edustajatkit lupasivat omalla yritystoiminnallaan kehittää nopeasti langallisia ja langattomia nettiyhteyksiä.

Ähtärin päättäjät kuitenkin viisastuivat Kuuskaistan perustamisen suhteen. Muistan, kuinka olin kuvaamassa ja tekemässä juttua Myllymäelle kaivinkoneen ensimmäisestä kuituojan kauhomisesta. Lopulta Ähtäri ei lähtenytkään Osuuskunnan rahoittajaksi.

Se oli viisas päätös. Esimerkiksi kuluneiden vuosien aikana ovat Alavuden, Alajärven, Kuortaneen ja Soinin kunnat joutuneet maksamaan yhteensä miljoonia euroja Verkko-osuuskunta Kuuskaistan tekemiä tappiosta.

Alajärven maksut kertyivät kuntaliitoksen mukana tulleista Lehtimäen päätöksistä ja liittymistä.

Alavuden veronmaksajille on kertyneet suurimman maksut, noin 600 000 euroa, vuoden 2017 syksyllä laaditun yrityssaneerausohjelman perusteella. Muut kunnat sitten ovat joutuneet kärsiään vähemmän.

Veronmaksajien rahoja on jouduttu runsaasti käyttämään, kun osuuskuntien päättäjät eivät joudu vastuuseen huonoistakaan päätöksistä.

Tämä kuntien maksama suuri menoerä on jäänyt melkein täysin pimentoon. Näin senkin takia, kun asianajotoimistojen paksuissa päätöksien paperinipuissa luki ”luottamuksellinen”.

Nyt ”oma koira puri” ähtäriläisikin. Näin ajettelen siksi, kun naapurikuntia rahallisesti rankasti kurittanut Verkko-osuuskunta laittaa nyt kapuloita rattaisiin Savolankylän, Ähtärinrannan ns:n ja Riihimäen alueen laajakakaistan rakentamiseen.

ElmoNet Oy:n kanssa tehdystä sopimuksesta on Kuuskaista tehnyt valituksen ja sovittu hanke on saanut EP:n ely-keskukselta tässä vaiheessa kielteisen päätöksen.

Kuuskaista perusteli valitustaan, että sillä on alueella valokuituverkkoa. Samalla se ilmoitti valituksessaan halukkuudesta markkinaehtoisesta rakentamisesta.

Pentti Hautala

Töysä

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje