Yleisöltä

Kauhajoki kriisiin nyt vai vähän myöhemmin?

Kauhajoen kaupunginhallitus päätti äänin 7–2 suositella valtuustolle, että kaupungin omistamia Fortum-osakkeita myydään sen verran paljon, että taseen alijäämät saadaan katettua (= suurin osa omistuksesta) ja vältetään näin (väliaikaisesti) kriisikunta-status.

Alijäämiä ollaan siis kattamassa ilman, että mitään muuta kaupungin toiminnassa muutetaan. Hyvinvointialueen aloittaessa sote-palvelut toki lähtevät kunnan järjestämisvastuulta, mutta velat ja kiinteistöt jäävät.

Näköpiirissä on, että, jos myynti tehdään, niin kriisiytyminen voi tapahtua sitten vähän myöhemmin, jolloin ei enää ole myytävää omaisuutta tilanteen laastarinomaiseen paikkaamiseen.

Miksi vastustan Fortum-osakkeiden myyntiä? Osakkeet ovat tällä hetkellä täysin riskittömiä kaupungille, koska niiden (451 320 kpl) arvo taseessa on 0,17 e/kpl.

Entäs sitten tuo Fortum Oyj. Kurssi on tapahtuneiden erheiden vuoksi nyt alimmillaan sitten kevään 2016. Osinkoa tuli viime keväänä vielä 1,14 e/osake. Mikäli ensi kevään osingot jäävät jakamatta, tai niitä jaetaan vähemmän, kyse on väliaikaisesta tilanteesta.

Fortum on saamassa Uniperiltä neljän miljardin euron lainansa takaisin ja vapautuksen neljän miljardin takaukselle, kunhan Saksa pitää lupauksensa pääomittamisesta.

Myyntitappio Uniperistä rasittaa emoyhtiön pääomaa, mutta pääoma tulee vahvistumaan, kun tappioita ja varauksia puretaan.

Näillä energian hinnoilla Fortum tekee pohjoismaissa erinomaisen kannattavaa liiketoimintaa, joka vain paranee, kun yritysten ja kuluttajien sähkösopimukset vaihtuvat vähä kerrallaan kalliimpiin.

Nykyinen osakekurssi pitää jo sisällään myös Venäjän liiketoimintojen tulevan myynnin.

Suomen valtio on käyttänyt Fortumia jo kauan verotuksen jatkeena saaden sieltä verotuloja ja osinkoja. Pääomistaja tulee huolehtimaan pääoman tuottovelvoitteesta ja suorastaan vaatimaan tätä tuottoa. Kauhajoen kaupungin tulee ottaa tämä ilolla vastaan.

Näitä osakkeita ei kannata myydä koskaan, koska yhtiön arvostus on tällä hetkellä pohjamudissa, mutta tulevaisuudessa pohjoismaihin keskittyvää tervettä liiketoimintaa ei voi väheksyä.

Kukaan järkevä sijoittaja ei tässä tilanteessa myy Fortumin osakkeita, jos ei ole aivan pakko. Toivottavasti Kauhajoki käyttäytyy järkevän sijoittajan tavoin.

Petteri Opas (ps.)

Kauhajoen kaupunginhallituksen

2. varapuheenjohtaja

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje