Yleisöltä

Kauppojen kuolema Vaasan keskustassa

Jaa artikkeli

Oli ilo lukea lehdestä uutinen, jossa Vaasa sijoittaa miljoonia Hovioikeudenpuistikon kävelykatuun. Kuitenkin, oli joitakin kohtia, joita tuotti vaikeuksia sulattaa, kuten; ”ylläpitää ja vahvistaa keskustan kaupallista vetovoimaa sekä tehdä kaupungin keskustasta elävämpi, houkuttelevampi, mielekkäämpi ja toimivampi.”

Uskon ehdottomasti, että villakoiran ydin on kuitenkin yhdistää kaupungin keskusta kehitysalueeseen Wasa Stationiin. (Ylikulkusillan hanke tulee varmasti päätökseen vasta myöhemmin...)

Haluan ensin nostaa esiin muutamia faktoja Vaasan keskustasta.

Vaasan keskustassa myymälöiden määrä on vähentynyt rajusti viime vuosina ja keskustan suuret liiketilat ammottavat nyt tyhjinä. Vain apteekeilla, pankeilla ja vakuutusyhtiöillä on varaa maksaa korkeat vuokrat Vaasan keskustassa.

Lähivuosina lisää myymälöitä odotetaan katoavan. Eniten kärsivät huonekalu-, muoti-, urheilu- ja elektroniikka-alalla.

On neljä ilmiötä, jotka edistävät keskustan kuolemaa; korkeat vuokrat, kaupungistuminen, ulkopuoliset kauppakeskukset kaupungin ulkoreunassa ja lisääntynyt sähköinen kaupankäynti, mutta myös pysäköintipaikkojen puute keskustassa ja pysäköinnin kustannusten vaikuttavat keskustan eroosioon.

Keskustaan vaikuttaa negatiivisesti suurten kauppakeskusten avautuminen Vaasan kaupungin laitamille.

Vaasan esikaupunkialueella on kauppakeskukset Kivihaassa ja Liisanlehdossa sekä pian Wasa Stationissa, jota Vaasan kaupunki vahvasti tukee ja rahoittaa.

Vaasan keskusta muodostuu käytännössä kauppatorin ympärillä olevista kauppakeskuksista ja kortteli torista joka suuntaan.

Tyhjiä liiketiloja on keskustassa paljon joka suuntaan: Rewell Center, Aktian talossa, Askon talossa, Hartmanin talossa, Kruunuhovissa ja Black Jackissa. (Pitkänkadun ja Vaasanpuistikon kulmassa sijaitseva Black Jack on mielestäni jo Vaasan keskustan ulkopuolella.)

Kävijämäärä keskustan ostoskeskuksissa on lähes puolittunut viimeisten vuosien aikana. Lisäksi keskustassa Kauppatorimme on ollut tyhjillään vuosikymmeniä.

Kysykää itseltänne:

Kuka haluaa asua kaupungissa, jossa kaupungin keskusta autioituu?

Kuka haluaa perustaa uuden yrityksen keskustaan, kun muut yritykset hakeutuvat kaupungin laitamille?

Kaupungin keskusta on ikkuna ulkomaailmaan ja kertoo, miten kaupungin asiat ovat.

Jotta Vaasan keskusta voisi elää, tarvitaan rahaa, ideoita ja yhteistyötä. Yhteistyötä asianomaisten toimijoiden kesken, kuten Vaasan kaupungin, kiinteistönomistajien, ostoskeskusten ja myymälöiden välillä.

Meidän tulisi vaalia ja vahvista sitä mitä meillä on, Vaasan keskustaa ja lopettaa verorahojemme levittäminen periferiaan. Vahvistaa Vaasan keskustan kaupallista vetovoimaa Wasa Stationille varatulla pääomalla (46 miljoonaa euroa plus 10 miljoonan euron osakepääoma).

Aloitetaan eri sidosryhmien kokoamisella, määritellään yhteinen nimittäjä ja yhteinen visio, lähdetään yhdessä toteuttamaan visiota. Vaasan kaupunki voisi olla kokoonkutsujana ja kutsua koolle sidosryhmien edustajat KPO:sta (Rewell Center), Halli Oy:stä, Espenistä ja C.J. Hartmanista.

Työryhmän päätavoite voisi olla: ”Vahvistaa Vaasan keskustan kaupallista vetovoimaa ja tehdä keskustasta elävämpi ja houkuttelevampi”. Lopuksi vetoan Vaasan kaupungin päättäjiin: ”Ei enää uusia kauppakeskuksia Vaasaan, kiitos”. Lopettakaa keskustan hajauttaminen panemalla Wasa Station -hanke pöytälaatikkoon.

Kaj C. Tuominen

Vaasa

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje