Yleisöltä

Kenen taskut pullistelevat?

Jaa artikkeli

Nyt on menossa varsinainen hintojen ja taksojen korotushysteria. Sen voi kyllä jotenkin ymmärtää, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on erilaisista syistä aiheuttanut paineita hintoihin.

Nyt on kuitenkin havaittavissa, että sotatilannetta keppihevosena käyttäen, nostetaan sumeilematta kaikkia mahdollisia hintoja.

Kuka ja ketkä kaikki vetävät välistä? Eikö kukaan voi puuttua asiaan?

Ei se, että bensan hinta on noussut edellytä sitä, että koko litrahinnan korotus näkyy samansuuruisena ruokakaupassa jokaisessa leikkele- ja lihapaketin hinnassa. Yhdessä kuormassa kulkee sentään tuhansia paketteja, eikä niitä kuljeteta yksitellen. Muutaman sentin korotuksen ymmärtäisi, mutta ei kokonaisia euroja.

Jotenkin hintojen korotusta ymmärtäisi paremmin, jos siitä saisi tuottajakin isomman osuuden, mutta sellaisesta ei ole ainakaan vielä puhuttu. Ruoan tuotantokustannukset ovat todistettavastikin selvästi nousseet.

Tässä samassa yhteydessä tuon esille myös muita perusteettoman suuria taksojen ja hintojen korotuksia. Peräkärryllinen sepeliä maksoi viime vuonna 20 €, ja tänä vuonna samanlainen kuorma jo 30 €. Mihin voi perustua 50 %:n korotus? Ei ainakaan työntekijöiden palkkoihin.

Vielä pahempi juttu tapahtui yleishyödyllisen yhdistyksen hulevesimaksussa. Viime vuonna se oli 90 €, joka suhteutettuna tontin rakennettuun osaan oli kohtuullinen. Tänä vuonna tulikin sitten lasku jo 220 €, eli korotus yli 140 %.

Olen tehnyt kaupungille sähköisen valituksen, mutta en ole saanut siihen mitään ymmärrettävää vastausta. Jos päätös hulevesimaksusta on sellainen, että sen tulkinta aiheuttaa noin käsittämättömiä juttuja, olisi syytä ottaa asia kiireesti uuteen käsittelyyn.

Kaupungin hulevesijärjestelmiin vedet menevät katoilta tulevien rännien kautta, joten siitä syntyvä kustannus on hyväksyttävää. Sen lisäksi yhdistys maksaa kaupungille täyden maanvuokran tontista, josta suurin osa on yhdistyksen hoidettavaa puistoa, ja sieltä sadevedet imeytyvät maahan. Joku järki tähän taksasysteemiin pitää saada.

Taina Inkeri Lehto

Vaasa

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje