Yleisöltä

Kepu pettää aina

Jaa artikkeli

Vanha sanonta: ”Kepu pettää aina” korostuu valtiovarainministeri Annika Saarikon esityksissä, jopa yllättävän hyvin. Hän ehdottaa ylimääräistä lapsilisää joulukuulle ja veronalennusta palkansaajille, helpottamaan nousseita elinkustannuksia. Näissä ehdotuksissa kuitenkin syrjäytetään kylmästi kaikkein vaikeimmassa asemassa olevat ihmiset.

Saarikko tietää varmasti, että tuplalapsilisä ei koske niitä, jotka eniten apua tarvitsisivat. Lapsilisä pienentää määrällään perustoimeentulotukea, eli kaikkein köyhimpien kohdalla tuen vaikutus on vain paha mieli, yhtään ylimääräistä euroa ei joulupöydän laittamiseen ole tulossa. Suomen lainsäädännössä ei ole sivuraidetta, jolla tämä vaikutus voitaisiin eliminoida.

Saarikko on toki rehellinenkin lapsilisä-asiassaan. Hän kertoo yhdeksi perusteeksi sen, että yksinhuoltajien ja monilapsisten perheiden lapsilisiä on jo korotettu. Herää kysymys, onko ministeri Annikka Saarikko kateellinen näistä korotuksista. Ei kannattaisi, koska nämäkään korotukset eivät auttaneet kaikkein heikoimmassa asemassa olevia, siis niitä jotka elävät pelkällä toimeentulotuella.

Kaikille lapsille maksettava lapsilisä tuli Suomeen sotien jälkeen 1948. Tuolloin köyhimmille maksettiin lisäksi perhelisää. Perhelisää ei tainnut kukaan kadehtia.

Ministeri Saarikko väläyttää myös veronkevennyksiä. Nämäkään eivät köyhiä koske. Kunnallisverotuksen alaraja on palkansaajalla noin 15 600 ja eläkeläisellä noin 12 000 vuodessa. Tätä alhaisemmista tuloista ei veroja makseta.

Huonoimmassa asemassa olevia on yli puoli miljoona. Yhteensä 10 % kansasta ei maksa eläkkeestään tai palkastaan veroa.

Jos veroale koskee vain valtionveroa, yltää alennus vain todella hyvätuloisiin. Nimittäin kaikkien vähennysten jälkeen valtionveroa ryhdytään maksamaan vasta 40 500 euron vuosituloista, kertoo Veronmaksajain Keskusliitto. Kolmella viidestä ansiot jäävät alle 30 000 euroa vuodessa.

Aikamoinen pelinavaus kepulta kevään vaaleja ajatellen. Kannattaa muistaa, että kakku voi olla päältä kaunis, vaikka sisältä mätä.

Maria Tolppanen

Vaasa

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje