Yleisöltä

Kesähaaste isovanhemmille ja muulle lasten lähipiirille

Jaa artikkeli

Lehtiotsikot ja tutkimukset kertovat karua kieltään: Suomalaislasten koulumenestys laskee luonnontieteissä ja lukutaidossa kuin lehmän häntä.

Nyt olisi helppo kääntää syyttävä sormi kohti koulua: teidän syy, tehkää jotain! Mutta kyse ei ole vain koulusta. Kyse on paljon laajemmasta asiasta, nimittäin nykyisestä lastenkulttuurista.

Koska me vanhemmat olemme usein kiireisiä ja stressaantuneita, tarvitsemme avuksi isovanhempia, kummeja, tätejä, setiä ja naapureita.

Auttakaa meitä! Olemme pian menettämässä kokonaisen sukupolven lapsia heikon lukutaidon ja sitä myötä huonon koulumenestyksen alttarille.

Miksi lasten lukutaito ja koulumenestys laskee? Syitä on varmasti monia. Suuret luokkakoot, kännykän ja somen järkyttävä vetovoima, rajusti vähentynyt liikunta, vanhempien jaksamattomuus ja stressi.

En demonisoi kännyköitä tai somea. Oma 2-vuotiaani katselee videoita Youtubesta ja luettelee sujuvasti värit, numerot ja monet lastenlaulut englanniksi. Mutta jos lapsi viettää aikaa enemmän kännykällä kuin ulkona leikkien, jotain on pahasti vialla.

Koska monet vanhemmat ovat jo nyt jaksamisensa äärirajoilla, haastankin perheiden lähipiirin.

Mutta mitä isovanhempi tai kummi voisi tehdä?

Vie lasta urheilukerhoihin. Niitä on kesäisin joka paikkakunnalla. Ei tarvitse tähdätä olympiatasolle, vaan tutustua moniin eri lajeihin, oppia kestävyyttä, sosiaalisia taitoja ja oman kehon hallintaa hauskan yhdessä liikkumisen kautta.

Menkää uimaan, tanssikaa tai leikkikää pihaleikkejä!

Vie lasta konsertteihin, taidenäyttelyihin ja teatteriin. Lapsi, joka innostuu musiikista tai taiteesta, saa elämäänsä luovuutta, iloa ja parhaimmillaan elinikäisen harrastuksen.

Pelaa lapsen kanssa lautapelejä. Samalla opitaan sosiaalisia taitoja, keskustellaan, sovitellaan ja opitaan loogista ajattelua.

Lue lapselle. Yli 60 % vanhemmista kokee lukevansa liian vähän lapsilleen. Satujen kuuntelu kehittää mielikuvitusta, sanavarastoa ja ennustaa myöhempää sujuvaa lukutaitoa ja sen myötä myös parempaa koulumenestystä.

Tue lapsen leikkiä. Aloita leikki hänen kanssaan, älä keskeytä alkanutta leikkiä. Yhdessä muiden kanssa leikkiminen kehittää empatiaa, sosiaalisia taitoja ja mielikuvitusta. Myös yksin leikkimiseen varattu aika on tärkeää, siinä lapsi luo aivan omia maailmojaan.

Lataa kännykkään hyviä pelejä ja anna lapsen pelata määriteltynä aikana, hallittu määrä kerrallaan. Alle kouluikäisille loistavia pelejä ovat vaikkapa Alkupolku tai Pikku Kakkosen pelit.

Lähdetkö mukaan haasteeseen?

Tuetaan lastemme monipuolista kehitystä ja luovuutta, yhdessä!

Kati Keski-Mäenpää

opettaja, tutkija ja viiden lapsen äiti

Soini

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje