Yleisöltä

Keskustapysäköinnistä ja Vaasan keskustan elinvoimaisuudesta

Jaa artikkeli

Vaasan kaupunki arvostaa keskustan yrittäjien ja yritysten työtä erittäin paljon ja tekee parhaansa toimintaedellytysten parantamiseksi. Kyse on mitä suuremmissa määrin yhteistyöstä, eikä väärinkäsityksiltäkään aina harmillisesti voi välttyä.

Pysäköinti on yksi asia, josta riittää paljon mielipiteitä ja sitä pidetään usein myös ns. hopealuotina keskustan elinvoiman lisäämiseen. Asia on kuitenkin paljon moniulotteisempi kuin ilmaisen pysäköinnin lisääminen, joka sinällään toimenpiteenä olisi varsin yksinkertainen.

Tavoitteena on, että asukkaat ja matkailijat löytävät keskustasta nopeasti ja vaivatta parkkipaikan – ja näin myös useimmiten käykin. Tärkeintä pysäköinnissä on aina vapaa paikka. Jos parhailla paikoilla pysäköinti olisi maksutonta, pidentäisi se pysäköintikiertoa eli sama auto varaisi parkkipaikkaa pidemmän aikaa ja autoilija joutuisi ajelemaan kauemmin ja etsimään vapaata paikkaa kauempaa.

Tämän hetkisessä tilanteessa kadunvarsien kysytyimmillä parkkipaikoilla olevat autot vaihtuvat nopeasti, ja samalla ylimääräinen ajaminen ja parkkipaikan metsästäminen keskustassa vähenee. Parkkipaikan etsimisestä johtuva liikenne voi olla jopa 30 % keskustan liikenteestä, joka osaltaan aiheuttaa tarpeettomia päästöjä, melua ja liikenneturvallisuushaasteita.

Maksutonta pysäköintiä kokeiltiin Vaasassa Kauppahallinkujalla vuonna 2019. Tuolloin todettiin, että pysäköityjen autojen vaihtuvuus oli heikkoa, koska pysäköintikiekkoa käytettiin alueella virheellisesti pitkäaikaiseen pysäköintiin. Havainnot tehtiin alueen satunnaisella tarkkailulla ja havaintojen perusteella luovuttiin maksuttomasta pysäköinnistä – ilmainen pysäköinti ei vaikuttanut toivotulla tavalla.

Ilmaisia pysäköintipaikkoja on Vaasan keskusta-alueella paljon kohtuullisen etäisyyden päässä kaikista kohteista sekä maksullisia pysäköintipaikkoja parhaalla mahdollisella sijainnilla.

Vaasan kaupungin pysäköintipolitiikka on päätetty kaupunginvaltuustossa 19.3.2018 ja sen mukaan toimitaan tälläkin hetkellä. Koronaviruksen jäljiltä yhteiskunta on palaamassa pikkuhiljaa normaaliin tai uuteen normaalin. Pysäköintiä olisi jälleen hyvä selvittää, onko pysäköintikysyntä maksullisilla paikoilla ennallaan vai voidaanko jollakin toisella tavalla toteuttaa riittävän nopea pysäköintikierto?

Kauppahallinkuja voisi olla uuden pilotin kohde esimerkiksi puolen tunnin ilmaiselle pysäköinnille, mikäli pysäköintiautomaattien tekniikka tämän mahdollistaa.

Tärkeä peruste pysäköinnin maksullisuudelle on myös yhteistyö yksityisten kiinteistönomistajien kanssa. Kaupungin täytyy olla luotettava ja ennakoitava kumppani, jotta yksityiset tahot uskaltavat kaupungissamme investoida.

Vaasan keskustassa on paljon rakenteellista pysäköintiä, jonka toteuttamisesta ovat vastanneet yksityiset sijoittajat. Sijoitetun pääoman arvoa ei kaupungin kannata lähteä laskemaan muuttamalla pelisääntöjä, koska silloin yksityisten investointien saaminen keskustaan voisi muodostua merkittävästi vaikeammaksi.

Keskustelussa on noussut esille myös oven viereen pysäköinnin suhde kävelykadun kivijalkaliikkeiden elinvoimaan. Sellaista kohtalon yhteyttä ei ole, koska melkeinpä kaikki kävelykadun katutason liiketilat ovat käytössä. Sen sijaan keskustan elinvoimatutkimuksen yhteydessä selvitetyistä suljettuina olleista kivijalan liikehuoneistoista valtaosan ulko-oven viereen voi pysäköidä. Eli kävelykatu on keskustan elinvoimaisin kauppakatu.

Vaasan kaupunki ja isot kiinteistönomistajat uskovat Vaasan keskustan vetovoimaan ja valmistelevat parhaillaan merkittäviä investointeja sen lisäämiseksi. Myös turistit valloittavat tänä kesänä keskustamme ennätyksellisin joukoin.

Olkaamme ylpeitä kansainvälisestikin poikkeuksellisen hienosta keskustastamme hienoine puistikoineen, kävelykatuineen, toreineen, puistoineen, arvorakennuksineen, rantoineen, kahviloineen, ravintoloineen ja myymälöineen. Tehdään yhdessä hyvästä vieläkin parempi!

Jukka Talvi

kuntatekniikan johtaja

Vaasan kaupunki

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje